Afscheid in mineur (én majeur): een muzikale reis

© Flickr.com - kwanz (CC-BY)

Start wo 25 augustus '21
19:30 - 22:00

1 sessie

Prijs

Standaardtarief: € 10
Alle tarieven

Waar Avansa Mid- en Zuidwest
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Er is onnoemelijk veel muziek gemaakt geïnspireerd door de dood van een geliefd persoon: odes, herdenkingen, klaagzangen, litanieën, requiems, huldes... Muzikant en muziekhistoricus Robert Minnebo benadert afscheid en dood via verschillende invalshoeken, zowel in klassieke als in populaire muziek.

Veel (gemengde) gevoelens passeren de revue in verschillende toonaarden, maar ook ontroerende teksten zetten de toon. Neem nu de 'Vier letzte Lieder' van Richard Strauss of 'Les Marquises', de laatste plaat die Jacques Brel maakte, een jaar voor zijn dood. Heel wat componisten hebben ontroerende muziek geschreven ter nagedachtenis van overleden collega’s of leermeesters, zoals een ‘déploration’ bij de polyfonisten, of een ‘tombeau’ bij Franse componisten. Gustav Mahler componeerde de ‘Kindertotenlieder’ naar gedichten van Rückert. Richard Strauss was hoopvol in 'Tod und Verklärung’ en ook Mahler was van mening dat we moesten sterven om uiteindelijk voor eeuwig te leven (in zijn tweede symfonie). En we vergeten Barber, Pergolesi en Gorecki niet ...

We leggen onverwachte verbanden en staan stil bij het verhaal achter zo verschillende liederen als ‘Der Erlkönig’ van Franz Schubert en 'Mother’ of het pakkende ‘My Mummy’s Dead' van John Lennon. Genoeg muziek voor een ... onsterfelijke avond.

Sessies

 • wo 25 augustus '21
  19:30 - 22:00
  Avansa Mid- en Zuidwest - CAFETARIA

Locatie(s)

 • Avansa Mid- en Zuidwest Wandelweg 11
  8500 Kortrijk Toon op kaart

Prijs

 • Standaardtarief
  € 10
 • Sociaal tarief
  € 5
 • UiTPAS kansentarief
  € 2

Begeleiding

Robert Minnebo

Meer over Robert Minnebo