Op zoek naar het Derde Paradijs in Kortrijk: startmoment

© Paradise Kortrijk 2021

Start donderdag 25 maart 2021
20:30 - 21:30

1 Sessie

Prijs

Standaardtarief: 0 euro
Alle tarieven

Waar Uw eigen kot
Thuis
Online Vanop jouw pc

Meer info over de locatie

Begeleiding

Het succesvolle kunstenfestival PLAY Kortrijk uit 2018 is uitgegroeid tot een triënnale voor actuele kunst. In 2021 draagt de triënnale de titel Paradise Kortrijk 2021 en zal deze van 26 juni tot 24 oktober 2021 het hart van Kortrijk inpalmen. Hedendaagse kunstenaars ontleden de concepten 'Paradijs' en 'de ideale stad/samenleving' vanuit een sociaal, ecologisch, architecturaal of technologisch standpunt, met een tentoonstelling die balanceert op de verhouding tussen utopie en realiteit als resultaat.

Michelangelo Pistoletto, levende legende van de arte povera, is de oprichter van Cittadellarte in Italië: een plaats en organisatie die door middel van kunst de maatschappij wil veranderen. Verschillende maatschappelijke actoren komen er samen om manieren te zoeken om tot een betere samenleving te komen. Zijn visie: zet diverse ideeën bij elkaar en je krijg vernieuwende oplossingen.

Deze bijzondere kijk vind je ook terug in Pistoletto's manifest 'het Derde Paradijs’. Wat als we zouden proberen om het eerste paradijs (het natuurlijke) en het tweede paradijs (het artificiële) in verzoening te brengen, om samen in harmonie naast elkaar te leven? Zou de wereld dan niet een veel betere plaats worden? Dat is het Derde Paradijs.

Onder educatie en creatieve leiding van kunstenaar Jonas Vansteenkiste gaat een kernteam met deze filosofische vragen aan de slag. Vertrekkende vanuit de gesprekken met de andere leden, en in dialoog met verschillende stemmen uit de stad, stelt deze groep zich de vraag hoe het Paradijs in Kortrijk bereikt kan worden. Hun bevindingen, interpretaties en antwoorden worden eigenzinnig en visueel samengevat in een ‘WunderKammer’ die te bezichtigen zal zijn op de triënnale. Mee ingericht en vormgegeven door het kernteam en Jonas, weerspiegelt deze plek hun denkproces en nodigt de bezoekers en Kortrijkzanen uit tot verdere dialoog.

Op donderdag 25 maart 2021 geven we meer uitleg over het verloop van het project.

Meer info verkrijg je nu al bij maarten.vanhee@avansa.be.

Praktisch

Inschrijvingen worden daags voordien afgesloten (23u55). Je ontvangt op dat moment een e-mail met de deelnamelink en het wachtwoord. Neem vooraf onze tips voor een geslaagde videobabbel door op https://www.vormingplusmzw.be/videobellen-tips

Sessies

  • donderdag 25 maart 2021
    20:30 - 21:30
    Uw eigen kot - Uw eigen kot

Locatie

Uw eigen kot Thuis
Online Vanop jouw pc Toon op kaart

Prijs

  • Standaardtarief
    0 euro

Begeleiding

Jonas Vansteenkiste

Jonas Vansteenkiste is een beeldend kunstenaar die werkt rond en met ruimtes.

Hierbij maakt hij gebruik van verschillende media (installatie, video, sculptuur, foto, tekeningen, ...)

In zijn werken refereert en maakt hij zowel fysisch als psychologisch gebruik van architecturale elementen. Hij bouwt ruimtes, plaatsen, of creëert situaties die het best kunnen omschreven worden als "mentale ruimtes".

Meer over Jonas Vansteenkiste

In samenwerking met

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Paradise Kortrijk 2021