De achterblijvers

© ID / Katrijn Van Giel

Hoe de vloer onder de lagere middenklasse wegzakt

Start do 18 november '21
19:30 - 22:00

1 sessie

Prijs

Standaardtarief: € 0
Alle tarieven

Waar Unie der Zorgelozen
Pluimstraat 7
8500 Kortrijk

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

In België behoren twee miljoen (!) landgenoten tot de ‘lagere middenklasse’. Ze zijn niet arm, maar één tegenslag – een kapotte auto, ziekte, … - is genoeg om hen over de rand te duwen.

Voor zijn boek De achterblijvers ging Geert Schuermans op zoek naar de mensen achter de statistieken. Ze heten Sofie, Koen, Eliza, Amin, Cindy en Kurt. Ze wonen in Denderleeuw, Merksplas, Maasmechelen, Houthulst en Deurne. Ze zijn medisch assistent, zelfstandige, drukker, poetsvrouw, kleuterleidster en rekkenvuller.

Schuermans stapte uit zijn bubbel van hoger opgeleide tweeverdieners en tekende hun verhalen op. Verhalen over sterke mensen die elke dag vechten om niet kopje-onder te gaan, dromen van een mobilhome en het koude zweet voelen uitbreken als hun zoon een schooluitstap aankondigt. Mensen die zich al eens racistisch uitlaten, spuwen op ecotaksen en de vakbond maar niks vinden.

Op donderdag 18 november gaat Joost Bonte over De achterblijvers in gesprek met Geert Schuermans, samen met ervaringsdeskundige Pascal Vandeputte en expert sociaal beleid Wim Van Lancker.

Hoe voelt het om uit de middenklasse te vallen, wat zijn de oorzaken dat het zoveel mensen overkomt en hoe kunnen we dit fenomeen structureel verhelpen? Daarna gaan de gasten in gesprek met ons publiek.

Sessies

  • do 18 november '21
    19:30 - 22:00
    Unie der Zorgelozen

Locatie(s)

Prijs

  • Standaardtarief
    € 0

Begeleiding

Geert Schuermans

Geert Schuermans is socioloog en werkt voor SAM vzw, het Steunpunt Mens en Samenleving. Hij staat…
Meer over Geert Schuermans

Joost Bonte

Joost Bonte ondersteunde van 2001 het straathoekwerk in Vlaanderen voor SAM, steunpunt Mens en…
Meer over Joost Bonte

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Armoede beëindig je met alle middelen