De Nieuwe Wereld en de wereldgeschiedenis

© Flickr.com - ILO PHOTOS NEWS (CC-BY-NC-ND)

De wereldgeschiedenis anders bekijken

Start do 8 december '22
19:30 - 22:00

1 sessie

Prijs

Standaardtarief: € 6
Alle tarieven

Waar Ontmoetingscentrum Marke
Hellestraat 6
8510 Marke

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Het valt moeilijk te overschatten wat de ontdekking van de Nieuwe Wereld heeft betekend: voor ons in Europa, voor de moderniteit en de ontwikkeling van het wereldkapitalisme, en, niet in het minst, voor die ontdekte wereld zelf. De vraag is hoe Latijns-Amerika, dat in de wereldorde verankerd werd als goedkope leverancier van grondstoffen, zich echt zou kunnen bevrijden van het koloniale juk. Na tweehonderd jaar zogenaamde onafhankelijkheid blijven de meeste landen immers nog steeds tweede- en derderangsspelers op het wereldtoneel, ondanks hun voor onze welvaart onmisbare natuurlijke rijkdommen. De talloze bevrijdingsbewegingen en bloedige revoluties waren niet in staat die verhoudingen te keren.

Ook vandaag dreigt Latijns-Amerika opnieuw uitgeperst te worden in naam van onze groene transitie, met zijn lithiumvoorraden en zijn potentieel voor energiegewassen. Maar het verzet tegen die neokoloniale structuren groeit, samen met lokale praktijken van echte dekolonisatie. En dat zal zich op termijn ook bij ons laten voelen. Kolonisatie en dekolonisatie zijn immers als een siamese tweeling verbonden met het fundament waarop onze welvaart is gebouwd. Een rechtvaardige transitie betekent dat die welvaart herschikt wordt en dat er ook voor Latijns-Amerika reële kansen gecreëerd worden voor een menswaardig bestaan.

Deze avond maakt deel uit van een reeks van 4 'De wereldgeschiedenis anders bekijken'. Je kunt inschrijven voor de hele reeks via deze link.

Sessies

 • do 8 december '22
  19:30 - 22:00
  Ontmoetingscentrum Marke - Zaal niet gespecifieerd

Locatie(s)

 • Ontmoetingscentrum Marke Hellestraat 6
  8510 Marke Toon op kaart

Prijs

 • Standaardtarief
  € 6
 • Sociaal tarief
  € 3
 • UiTPAS kansentarief
  € 1,2

Begeleiding

Alma De Walsche

Alma De Walsche volgt voor MO* al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de…
Meer over Alma De Walsche

In samenwerking met