De troost van de schoonheid

© Flickr.com - Jonathal Kos-Read (CC-BY-ND)

Start vr 22 oktober '21
14:00 - 16:00

1 sessie

Prijs

Standaardtarief: € 25
Alle tarieven

Waar Cultuurcentrum De Steiger vzw
Waalvest 1
8930 Menen

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

‘De troost van de schoonheid’ schetst op een toegankelijke manier en met beeldmateriaal de tendensen in de actuele kunst.

Kunst heeft een signaalfunctie. Het is onmogelijk om exact te formuleren wat kunst is. Als we de hedendaagse kunst bekijken als de ‘polsslag’ van het culturele leven, dan kan dat ons zowel verontrusten als troosten. Aan de ene kant zien we de kunstmarkt met een ratrace aan veilingen en ‘onmenselijke’ prijzen voor één werk. Aan de andere kant zien we de kunstwereld met een groot aantal integere kunstenaars die allerlei creatieve projecten ontplooien. Enerzijds zien we mensen die willen ‘beleggen’ in kunst. Anderzijds gaan meer en meer (politieke) stemmen op die zich afvragen of kunst nog wel een plek verdient in onze samenleving.

En toch. Op elk kantelmoment in het leven zoeken mensen een vorm voor wat onuitspreekbaar is: een sterk gedicht, een aangrijpende compositie of een mooie tekening.

We belichten de actuele visies op kunst aan de hand van de theorie van filosoof Alain de Botton en antropoloog Rik Pinxten. Met concrete voorbeelden toont De Botton aan dat kunst ons bijvoorbeeld kan helpen te herinneren, weer in balans te komen en een bron van hoop kan zijn. Rik Pinxten beschouwt cultuurparticipatie als een recht. Kunst en cultuur wordt volgens hem in de toekomst een cruciale toetssteen voor democratie en inclusie.

Aan de hand van concrete voorbeelden wordt aangetoond hoe kunst kan leiden tot een volwaardiger bestaan en hoe schoonheid troost. Ook de figuur van Francis Alÿs komt aan bod.

https://www.compagnondart.com/

Sessies

 • vr 22 oktober '21
  14:00 - 16:00
  Cultuurcentrum De Steiger vzw - Zaal niet gespecifieerd

Locatie(s)

 • Cultuurcentrum De Steiger vzw Waalvest 1
  8930 Menen Toon op kaart

Prijs

 • Standaardtarief
  € 25
 • Sociaal tarief
  € 12,5
 • UiTPAS kansentarief
  € 5

Begeleiding

Els Vermeersch

Els Vermeersch is artistiek medewerker in Wit.h, een sociaalartistieke werkplek, en zelfstandig…
Meer over Els Vermeersch

In samenwerking met