FiloSofa: vrijheid in tijden van artificiële intelligentie

© Pexels

Start do 1 december '22
19:30 - 21:30

1 sessie

Prijs

Standaardtarief: € 5
Alle tarieven

Waar Avansa Mid- en Zuidwest
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Google heeft een taalrobot ontwikkeld die, dankzij artificiële intelligentie, intelligente gesprekken kan voeren. De robot beweerde dat hij ook bewustzijn en een ziel heeft. Hij kwam zelfs met een boodschap naar buiten... Dit is geen science-fiction, maar realiteit.

Dit doet ons vragen stellen. Als een robot eigen ideeën kan hebben, is er dan een verschil tussen het programmeren van een robot en het indoctrineren (of het programmeren) van een mens? Bovendien, verschillen wij in het 'vrije westen' dan wel zo veel van de burgers in een totalitair systeem? Wordt ons denken ook niet geprogrammeerd? Hoe kunnen we onze vrijheid veilig stellen? En helpt het dat wij (zelf)bewustzijn hebben?

Tijdens deze FiloSofa gaan we dieper in op artificiële intelligentie, de (ethische) grenzen daarvan, het verschil met het menselijk bewustzijn en vrijheid.

FiloSofa is een gesprek waar je je filosofische vaardigheden aanscherpt (verborgen aannames toetsen, argumenten opbouwen, logisch redeneren). Je wisselt van gedachten over uit het leven gegrepen thema’s. De gespreksbegeleider bewaakt de focus, helpt je je argumenten te verhelderen of nuance toe te voegen, en zorgt ervoor dat de conversatie steeds in respect en wederkerigheid verloopt. Regelmatig legt de moderator ook linken met filosofie als traditie: welke inzichten van notoire filosofen of filosofische stromingen kunnen we meenemen?

Sessies

 • do 1 december '22
  19:30 - 21:30
  Avansa Mid- en Zuidwest - Zaal niet gespecifieerd

Locatie(s)

 • Avansa Mid- en Zuidwest Wandelweg 11
  8500 Kortrijk Toon op kaart

Prijs

 • Standaardtarief
  € 5
 • Sociaal tarief
  € 2,5
 • UiTPAS kansentarief
  € 1

Begeleiding

Fons Vandormael

Fons Vandormael is filosoof en theoloog. Hij was lector 'Religie, Zingeving en Levensbeschouwing'…
Meer over Fons Vandormael