Hoe zit het nu met het feminisme?

© Monika Triest

Start di 26 april '22
20:00 - 22:00

1 sessie

Prijs

Standaardtarief: € 7
Alle tarieven

Waar Cultuurcentrum De Schakel
Schakelstraat 8
8790 Waregem

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

De vrouwenbeweging is met de strijd van de suffragettes voor vrouwenkiesrecht al meer dan 100 jaar oud. Inmiddels ontstond in de jaren ’60 een tweede feministische golf, met o.m. de Dolle Mina’s voor legale abortus, wettelijke gelijkheid en gelijk recht op arbeid. Inmiddels hebben de vrouwen stemrecht en zijn ze goed vertegenwoordigd op de arbeidsmarkt, alhoewel nog niet in alle (hogere) regionen.

Maar de #MeToo beweging, de acties voor gendererkenning en gelijkheid, het ontstaan van safe spaces aan de ene kant en nieuw rechts tot Delphine Lecompte aan de andere kant maken duidelijk dat er nog altijd actiepunten zijn. Je kan je afvragen hoe het vandaag met het feminisme zit.

Op deze vraag geeft de eminence grise van het feminisme in de Lage Landen een antwoord vanuit historisch perspectief. Prof. Em. Monika Triest (Universiteit van Amsterdam) reisde na haar studies klassieke filologie aan UGent de wereld rond en behaalde haar doctoraat in onderwijskunde aan de Universiteit van Cincinnati. Ze legde zich daarna toe op multidisciplinair en intercultureel onderzoek naar de positie van vrouwen richtte de eerste cursussen Vrouwenstudies op in de VS in de jaren 1970. In Amsterdam bezette ze de eerste leerstoel vrouwenstudies eind de jaren 1980. Ze publiceerde o.m. 'Wat zoudt gij zonder ’t vrouwvolk zijn? Een geschiedenis van het feminisme in België'. In 2019 verscheen haar nieuwste boek: 'Het andere Amerika – in de schaduw van Trump.'

Sessies

 • di 26 april '22
  20:00 - 22:00
  Cultuurcentrum De Schakel - Zaal niet gespecifieerd

Locatie(s)

 • Cultuurcentrum De Schakel Schakelstraat 8
  8790 Waregem Toon op kaart

Prijs

 • Standaardtarief
  € 7
  €15 indien je je inschrijft voor de hele reeks Hedendaagse filosofie (3 sessies: Dirk Holemans, Monika Triest en Ludo de Brabander).
 • Gratis
  € 0
  Enkel voor leden van het Humanistisch Verbond Waregem.

Begeleiding

Monika Triest

Meer over Monika Triest

In samenwerking met