Midwinternacht nodigt uit voor een overgangsritueel

© Arvid Viaene

Start zo 19 december '21
16:00 - 17:30

1 sessie

Prijs

Standaardtarief: € 5
Alle tarieven

Waar Crematorium UITZICHT
Ambassadeur Baertlaan 5
8500 Kortrijk

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

In veel culturen, en op veel plekken, wordt de overgang van licht naar donker en van donker naar licht gevierd. Licht en donker, fascinerende elementen in de natuur. Deze momenten nodigen ons uit om als mens bewust een overgang te maken.

Zeker in 2021, maar sowieso in een mensenleven, zijn er momenten waarop we loslaten en een nieuwe start maken. Soms worden we door de omstandigheden gedwongen in die overgang, soms kiezen we er zelf voor. Hoe dan ook: een overgangsritueel helpt om los te laten (zowel in kleine als in grote zaken) en de energie te focussen op een nieuwe start.

Tijdens de kortste dagen van het jaar, wanneer het duister overheerst, krijg je de kans om jouw 'overgang te maken': de eerste stap naar licht. Iedere deelnemer heeft zijn eigen verhaal, de groep ondersteunt ieders overgang en zorgt voor een verbinding met elkaar, ook zonder woorden.

Deze ervaring wordt nog versterkt door de plaats waar dit gebeurt, het Onument op Hoog-Kortrijk. Het is een plek van verbinding en troost, ontworpen ter herdenking van de corona-slachtoffers. Het ligt prachtig ingebed in de groene omgeving, zodat de natuur een vanzelfsprekende partner in dit ritueel wordt. De plek nodigt uit om te mijmeren over wat voorbij is en uit te kijken naar de toekomst, die anders is.

Praktisch

Het is niet nodig om ervaring te hebben, iedereen is welkom.
Inschrijven is belangrijk vermits de groep beperkt is. Wanneer je ingeschreven bent krijg je een mail met verdere concrete informatie.

Sessies

 • zo 19 december '21
  16:00 - 17:30
  Crematorium UITZICHT - Zaal niet gespecifieerd

Locatie(s)

 • Crematorium UITZICHT Ambassadeur Baertlaan 5
  8500 Kortrijk Toon op kaart

Prijs

 • Standaardtarief
  € 5

Begeleiding

Rie Vanduren

Rie Vanduren is stafmedewerker bij Avansa MZW. Ze is verantwoordelijk voor het thema Zorgzame…
Meer over Rie Vanduren

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Een eigentijds afscheidsritueel