overdemurenheen (docufilm en nabespreking)

© Glenn Dumortier

Gedetineerden en vrije burgers maken samen Poetry Slam in de gevangenis.

Start do 12 januari '23
20:15 - 21:30

1 sessie

Prijs

Gratis: € 0
Alle tarieven

Waar Budascoop
Kapucijnenstraat 10
8500 Kortrijk

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

"Poetry Slam kan de wereld niet redden, maar af en toe wel een mens."*

De docufilm ‘overdemurenheen’ van cineast en slampoet Glenn Dumortier toont een beklijvend ontmoeten tussen gedetineerden en vrije burgers, die samen Poetry Slam maken binnen de muren van de gevangenis. Dumortier, zelf West-Vlaams Kampioen Poetry Slam 2021, slaagde erin om in een uitzonderlijk en rauw kader, een poëtische vertelling te maken.

 • Na de docufilm gaan Glenn Dumortier, slampoet Sam ‘Samoerei’ Durnez en Vicky De Proft (deelnemer workshopreeks) met elkaar én het publiek in gesprek over de kracht van cultuur en Poetry Slam om mensen over (gevangenis)muren heen samen te brengen.
 • De avond sluiten we af met enkele Poetry Slam-optredens van onder andere Siebrand van De Stroate!

Over 'overdemurenheen'

Tijdens de workshopreeks ‘Slam over de muren heen’ werkten tijdens het najaar 2022 gedetineerden en vrije burgers samen aan slamteksten met een toonmoment in de gevangenissen van Ruiselede, Gent en Oudenaarde.

 • Woordkunstenaars Sam ‘Samoerei’ Durnez, Hind Eljadid en Fatih De Vos coachten de deelnemers met de nodige tips and tricks en leerde hen de kracht van woorden en ritme kennen als verbindingsmiddel tussen henzelf, de tegenspeler en het publiek.
 • Glenn Dumortier maakte van dit ontmoeten de poëtische vertelling 'overdemurenheen'.
 • ‘overdemurenheen’ ging in première op 28 september tijdens het World Poetry Slam Championship 2022 te Brussel.

De docufilm 'overdemurenheen' toont hoe tijdens de workshops 'Slam' de deelnemers samen op zoek gingen naar wat hen bond, waardoor op die manier gesloten ‘werelden’ (op zijn minst) een stukje werden geopend.

Initiatief

De workshopreeks ‘Slam over de muren heen’ en de productie van ‘overdemurenheen’ was een initiatief van De Rode Antraciet, Avansa Regio Gent, Avansa Vlaamse Ardennen en Dender, en Avansa Mid- en Zuidwest in een nauwe samenwerking met de Gevangenissen Gent, Oudenaarde en Ruiselede, De Stroate vzw, Graffiti vzw en Creatief Schrijven in kader van het project DIALOOG.


* Vrij naar Griet Op de Beeck in het boek 'Mekaar Zien. Het belang van cultuur in de gevangenis' van De Rode Antraciet.

Praktisch

Tickets verlopen via Budascoop. Deelnameprijs is volgens het 'Pay what you can'-principe (€0/€5/€10/€15/€20). Aan jou om te bepalen of de suggestieprijs past binnen jouw huidige financiële situatie… of eerder niet. Kan je een hogere ticketprijs betalen? Dan maak jij het mogelijk dat anderen minder betalen.

Sessies

 • do 12 januari '23
  20:15 - 21:30
  Budascoop - Zaal niet gespecifieerd

Locatie(s)

Prijs

 • Gratis
  € 0

Begeleiding

Arne De Jaegere

Arne De Jaegere (1992) ging na zijn studies Rechten aan de slag als journalist op de nieuwsdienst…
Meer over Arne De Jaegere

In samenwerking met

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project DIALOOG