Socratisch gesprek

© Flickr.com - Universo Produção (CC-BY-NC-ND)

Een kennismaking

Start donderdag 08 juli 2021
13:30 - 18:00

1 sessie

Prijs

Standaardtarief: 30 euro
Alle tarieven

Waar Avansa Mid- en Zuidwest
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Een Socratisch gesprek is een leuke en spannende methode om beweringen te onderzoeken die we zelf doen en die we horen bij anderen. Gaandeweg leer je zorgvuldig formuleren, heldere vragen stellen, heel precies luisteren, argumenten geven en argumenten wegen. We gaan aan de slag met heel concreet materiaal, ervaringen uit ons dagelijks leven. In onze gewone verhalen vertellen we immers niet alleen feiten, maar doen we ook uitspraken (beweringen) over die feiten.

Een voorbeeld:

 1. Gisteren ging ik met mijn kinderen naar het bos.
 2. Want het is belangrijk om samen tijd door te brengen.

De eerste zin is heel feitelijk en stellen we doorgaans niet in vraag, tenzij je denkt dat iemand liegt. Maar de tweede zin is een bewering die je kritisch kan bevragen. Hoezo? Waarom is dat belangrijk? Wat betekent ‘samen tijd doorbrengen’? In een Socratisch gesprek stellen we dergelijke, korte vragen om onderliggende opvattingen boven te spitten. Bijvoorbeeld deze opvatting: ‘Als je met je kinderen naar het bos gaat, breng je samen tijd door.’ Is dit juist of onjuist? En op basis van welke argumenten? Dat zijn de volgende stappen in een Socratisch onderzoek.

Zin om het eens te proberen? Schrijf je dan snel in voor deze workshop en maak kennis met deze rationele én plezierige methode. Voorkennis is niet vereist. Al spelend en denkend kom je achter de complexiteit van onze dagelijkse beweringen en uitspraken.

Sessies

 • donderdag 08 juli 2021
  13:30 - 18:00
  Avansa Mid- en Zuidwest - Tent

Locatie(s)

 • Avansa Mid- en Zuidwest Wandelweg 11
  8500 Kortrijk Toon op kaart

Prijs

 • Standaardtarief
  30 euro

Begeleiding

Sandra Aerts

Sandra Aerts (1974) studeerde filosofie in Leuven en Germaanse taal- en letterkunde in Antwerpen.…
Meer over Sandra Aerts