Een sociologische kijk op leven in tijden van onzekerheid
Emoties associëren we doorgaans met een individuele gemoedstoestand, we bekijken ze spontaan door een psychologische bril. Maar zeer veel angsten hebben sociale oorzaken en worden collectief gedeeld, zoals de angst voor werkloosheid of het spaak lopen van een persoonlijke relatie.
Deze dag biedt een sociologisch perspectief op angst. We verkennen eerst kort het fenomeen angst. Wat hebben verschillende soorten angst met elkaar gemeen? Waarin verschilt angst van vrees? Vervolgens bekijken we enkele veel voorkomende gedeelde angsten en hun sociale oorzaken. We hebben het eerst over relatieangst: waarom hebben mensen het moeilijker dan vroeger om een relatie te beginnen en zijn ze sneller bang dat die kan misgaan? We staan vervolgens stil bij de angst voor status- en inkomensverlies en hoe die samenhangt met de toegenomen flexibilisering van de arbeidsmarkt. Afrondend verkennen we de angst voor de Andere (de niet-blanke, de migrant, de Islam-gelovige…) en de wijze waarop populistische partijen daar politieke munt uit slaan...
Rudi Laermans, socioloog aan de KUL, is gekend voor zijn meeslepende spreekstijl. Hij zal duiding geven, vragen stellen, belangrijke teksten lezen en in gesprek gaan met de deelnemers. Enige voorkennis is niet vereist. Hij zal o.a. teksten bespreken uit zijn essay 'Gedeelde angsten'.