Summerschool: Rudi Laermans over 'Gedeelde angsten'

© uitgeverij Boom / © Karolien Wilmots

Een sociologische kijk op leven in tijden van onzekerheid

Start vr 26 augustus '22
10:00 - 16:00

1 sessie

Prijs

Standaardtarief: € 30
Alle tarieven

Waar Avansa Mid- en Zuidwest
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Emoties associëren we doorgaans met een individuele gemoedstoestand, we bekijken ze spontaan door een psychologische bril. Maar zeer veel angsten hebben sociale oorzaken en worden collectief gedeeld, zoals de angst voor werkloosheid of het spaak lopen van een persoonlijke relatie.

Deze dag biedt een sociologisch perspectief op angst. We verkennen eerst kort het fenomeen angst. Wat hebben verschillende soorten angst met elkaar gemeen? Waarin verschilt angst van vrees? Vervolgens bekijken we enkele veel voorkomende gedeelde angsten en hun sociale oorzaken. We hebben het eerst over relatieangst: waarom hebben mensen het moeilijker dan vroeger om een relatie te beginnen en zijn ze sneller bang dat die kan misgaan? We staan vervolgens stil bij de angst voor status- en inkomensverlies en hoe die samenhangt met de toegenomen flexibilisering van de arbeidsmarkt. Afrondend verkennen we de angst voor de Andere (de niet-blanke, de migrant, de Islam-gelovige…) en de wijze waarop populistische partijen daar politieke munt uit slaan...


Rudi Laermans, socioloog aan de KUL, is gekend voor zijn meeslepende spreekstijl. Hij zal duiding geven, vragen stellen, belangrijke teksten lezen en in gesprek gaan met de deelnemers. Enige voorkennis is niet vereist. Hij zal o.a. teksten bespreken uit zijn essay 'Gedeelde angsten'.

Praktisch

Tijdens deze dag zal Rudi Laermans gebruik maken van teksten uit zijn essay 'Gedeelde angsten'. Je kunt dit boek (9,90€) aankopen, maar dit is niet verplicht.
Er is gratis koffie, thee, water ter plaatse. Er wordt een middagpauze voorzien. Je brengt best je eigen lunch(pakket) mee.

Sessies

 • vr 26 augustus '22
  10:00 - 16:00
  Avansa Mid- en Zuidwest - Zaal niet gespecifieerd

Locatie(s)

 • Avansa Mid- en Zuidwest Wandelweg 11
  8500 Kortrijk Toon op kaart

Prijs

 • Standaardtarief
  € 30
 • Sociaal tarief
  € 15
 • UiTPAS kansentarief
  € 6

Begeleiding

Rudi Laermans

Rudi Laermans is emeritus hoogleraar sociale theorie en kunstsociologie aan de Katholieke…
Meer over Rudi Laermans