Wat is een zorgzame samenleving?

© Flickr.com - shixart1985 (CC-BY)

De economische mens voorbij

Start wo 30 maart '22
19:30 - 21:30

1 sessie

Prijs

Standaardtarief: € 10
Alle tarieven

Waar Avansa Mid- en Zuidwest
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

De neo-liberale samenleving waar we in leven, beschouwt haar burgers als losse atomen en vooral als ‘vrije’ concurrenten. Ze veronderstelt dat vrije concurrentie het beste in de mens ontwikkelt.

De Engelse politiek filosoof Hobbes (1588-1679) leert ons dat een samenleving die inzet op vrijheid en concurrentie uitmondt in een ‘oorlog van allen tegen allen’. De enige oplossing om die vittende, polariserende en bijna vechtende massa tot een vreedzaam ‘samen’-leven te dwingen is, aldus Hobbes, een sterke staat.

In Hobbes’ politieke theorie herkennen we de grondstructuur van de moderne politieke discussie: ‘het vrije individu tegenover de staat’, ‘het kapitalisme tegenover het communisme’. Ook opnieuw vandaag, tijdens de corona crisis, roept de ene om ‘vrijheid’ en de andere om een sterke ingrijpende staat. Filosoof Henk Vandaele vraagt zich af of die ganse discussie niet vertrekt vanuit een verkeerd mensbeeld. Wat kan een samenleving worden, wanneer we het mensbeeld hanteren van ‘de zorgende mens’?

Dat lijkt utopisch, aangezien we zo gewoon zijn om onze maatschappij te funderen op de economie en heel het samenleven daarnaar te richten en daarvan te laten afhangen. Kan onze samenleving op een ander fundament worden gebouwd, hoe zou die er dan uitzien...?


ism Knooppunt Fenomenologie

Sessies

 • wo 30 maart '22
  19:30 - 21:30
  Avansa Mid- en Zuidwest - MARIA NYS

Locatie(s)

 • Avansa Mid- en Zuidwest Wandelweg 11
  8500 Kortrijk Toon op kaart

Prijs

 • Standaardtarief
  € 10
 • Sociaal tarief
  € 5
 • UiTPAS kansentarief
  € 2,5

Begeleiding

Henk Vandaele

Henk Vandaele (1969) studeerde verpleegkunde en filosofie in Kortrijk, Gent en Heidelberg. Hij is…
Meer over Henk Vandaele