Welkom in het Antropoceen: Drinkwaternood en stijgende zeespiegel

© Flickr.com - ysksmz (CC-BY-SA)

Het stedelijke samenlevingsmodel onder druk

Start ma 10 januari '22
19:30 - 21:30

2 sessies

Prijs

Standaardtarief: € 10
Alle tarieven

Waar Uw eigen kot
Thuis
Online Vanop jouw pc

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Ooit waren steden het hoogtepunt van menselijke beschaving, vooral dankzij de beheersing van water. Vandaag zijn ze als het ware de ‘crisisbarometers’ van de grootschalige klimaatverandering. Terwijl overal het zeewater dramatisch stijgt, dreigt er tegelijk een nijpend tekort aan zoet drinkwater.

Over 'Welkom in het Antropoceen'

Dat de aarde een door en door menselijke planeet is geworden, staat buiten kijf. De mens is uitgegroeid tot een kracht van geologische proporties met onvoorziene, vaak ongewenste gevolgen. Wij bepalen hoe rivieren stromen, waar landbouwgewassen groeien, hoe dieren worden gekweekt en wat ‘ongerepte natuur’ mag blijven. Versteende plantenresten of gasreservoirs die miljoenen jaren in de bodem lagen opgeslagen, worden massaal ontgonnen en verbrand. Vis wordt met bakken tegelijk uit de oceaan geschept. De afvalberg en de invloed van erosie en vervuiling zijn niet meer te overzien. Overal ter wereld laat de mensheid haar vingerafdrukken achter. Cultuur en technologie blijken niet langer een veilige haven. En er is geen weg terug.

Het afkondigen van het tijdperk van de mens – het ‘Antropoceen’ – gaat gepaard met de roep om een nieuw bewustzijn. Als we het stuur van moederschip Aarde in handen hebben, dient er flink te worden bijgestuurd om niet te crashen… Dreigt de Apocalyps? Of kan Moeder Aarde – of wie of wat dan ook – het tij alsnog keren? En welke rol spelen wij, mensen, hierbij?

In acht bijeenkomsten (telkens 1 inleidende lezing en een nabespreking) buigen we ons over deze thematiek en gaan we op zoek naar dieper inzicht en mogelijke antwoorden. Elke bijeenkomst is apart te volgen, maar je kan hier inschrijven voor de hele reeks, elke bijeenkomst is ook apart te volgen. Ben je geïnteresseerd om de hele reeks te volgen, maar kan je een sessie niet bijwonen, dan kan je de online lezing gedurende 1 week herbekijken.

Praktisch

Inschrijvingen worden daags voordien afgesloten (23u55). Je ontvangt op dat moment een e-mail met de deelnamelink en het wachtwoord.
Neem vooraf onze tips voor een geslaagde videobabbel door via https://avansa-mzw.be/blog/videobellen-tips.

Sessies

 • ma 10 januari '22
  19:30 - 21:30
  Uw eigen kot - Uw eigen kot
 • ma 17 januari '22
  19:30 - 21:00
  Uw eigen kot - Uw eigen kot

Locatie(s)

Prijs

 • Standaardtarief
  € 10
 • Sociaal tarief
  € 5
 • UiTPAS kansentarief
  € 2

Begeleiding

Joris Capenberghs

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog, en is als freelance medewerker verbonden aan…
Meer over Joris Capenberghs

In samenwerking met