Welkom in het Antropoceen: Ecologisch bewustzijn en politieke besluitvorming

© Flickr.com - Ivan Radic (CC-BY)

De grootste uitdaging in de wereldgeschiedenis

Start ma 16 mei '22
19:30 - 21:30

2 sessies

Prijs

Standaardtarief: € 10
Alle tarieven

Waar Uw eigen kot
Thuis
Online Vanop jouw pc

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Inschrijven is helaas niet meer mogelijk. Misschien ben je wel geïnteresseerd in deze activiteiten?

Ondanks de vele wetenschappelijke inzichten en alarmerende internationale rapporten, verloopt de maatschappelijke discussie over klimaatverandering uiterst moeizaam. Waarom slagen we er zo moeilijk in om – persoonlijk en op wereldschaal – antwoorden te vinden op dit levensbepalende probleem?

Over 'Welkom in het Antropoceen'

Dat de aarde een door en door menselijke planeet is geworden, staat buiten kijf. De mens is uitgegroeid tot een kracht van geologische proporties met onvoorziene, vaak ongewenste gevolgen. Wij bepalen hoe rivieren stromen, waar landbouwgewassen groeien, hoe dieren worden gekweekt en wat ‘ongerepte natuur’ mag blijven. Versteende plantenresten of gasreservoirs die miljoenen jaren in de bodem lagen opgeslagen, worden massaal ontgonnen en verbrand. Vis wordt met bakken tegelijk uit de oceaan geschept. De afvalberg en de invloed van erosie en vervuiling zijn niet meer te overzien. Overal ter wereld laat de mensheid haar vingerafdrukken achter. Cultuur en technologie blijken niet langer een veilige haven. En er is geen weg terug.

Het afkondigen van het tijdperk van de mens – het ‘Antropoceen’ – gaat gepaard met de roep om een nieuw bewustzijn. Als we het stuur van moederschip Aarde in handen hebben, dient er flink te worden bijgestuurd om niet te crashen… Dreigt de Apocalyps? Of kan Moeder Aarde – of wie of wat dan ook – het tij alsnog keren? En welke rol spelen wij, mensen, hierbij?

'Welkom in het Antropoceen' is een jaarreeks van acht bijeenkomsten (telkens 1 inleidende lezing en een nabespreking) waarin we ons buigen over deze thematiek en op zoek gaan naar dieper inzicht en mogelijke antwoorden. Elke bijeenkomst is apart te volgen. Elke online lezing is gedurende 1 week te (her)bekijken.

Praktisch

Daags voordien ontvang je een e-mail met de deelnamelink en het wachtwoord.
Neem vooraf onze tips voor een geslaagde videobabbel door via https://avansa-mzw.be/blog/videobellen-tips.

Sessies

 • ma 16 mei '22
  19:30 - 21:30
  Uw eigen kot - Uw eigen kot
 • ma 23 mei '22
  19:30 - 21:00
  Uw eigen kot - Uw eigen kot

Locatie(s)

Prijs

 • Standaardtarief
  € 10
 • Studententarief
  € 5
 • Sociaal tarief
  € 5
 • UiTPAS kansentarief
  € 2

Begeleiding

Joris Capenberghs

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog, en is als freelance medewerker verbonden aan…
Meer over Joris Capenberghs

In samenwerking met