"Zorgen doe je altijd met twee."

© Eva Feder Kittay

Eva Feder Kittay over zorgethiek

Start ma 7 februari '22
19:30 - 21:30

1 sessie

Prijs

Standaardtarief: € 10
Alle tarieven

Waar Avansa Mid- en Zuidwest
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

De Amerikaanse filosofe Eva Feder Kittay moest haar hele leven en denken omgooien toen ze moeder werd van Sesha, een kind met een zware beperking.

In de jaren '80 en '90 werd ze een heel invloedrijke stem in de ontwikkeling van de zorgethiek. Net als andere zorgethici wilde ook Kittay een tegengewicht bieden tegen de standaard-ethische theorieën die moraliteit funderen in morele en rationele principes (die voor haar dochter ontoegankelijk waren). Voor zorgethici draait een moreel goed leven rond goed zorg dragen. Daarmee is meteen geïmpliceerd dat ethiek om relaties tussen mensen gaat: zorgen is geen individuele activiteit zoals nadenken.

Maar zoals Eva Feder Kittay uitlegt, is zorgen als morele praktijk nog in een andere, diepere zin relationeel. Een goede zorgrelatie kan niet ontstaan zonder een bijdrage van diegene voor wie gezorgd wordt. Daarom gaf Kittay aan haar laatste boek de titel 'Learning from my daughter'. Haar dochter is een volwassen vrouw die niet kan spreken maar op allerlei andere manieren interageert, geeft en creëert. De zorgethiek moet zich vanouds verdedigen tegen de kritiek dat zorg betuttelend kan zijn, of tot zelfopofferingen kan leiden die veraf staan van wat moraal van ons vraagt. Kittays boek weerlegt die kritieken door zorg te zien als een tweerichtingsverkeer.

In deze lezing leren we van Kittay door te luisteren naar wat zij leerde van haar dochter.

Samen met de lezing 'De ethiek van Lambik' (Linus Vanlaere) op 31 januari 2022 vormt deze lezing een tweeluik, maar ze kan ook apart worden gevolgd.

Sessies

 • ma 7 februari '22
  19:30 - 21:30
  Avansa Mid- en Zuidwest - Zaal niet gespecifieerd

Locatie(s)

 • Avansa Mid- en Zuidwest Wandelweg 11
  8500 Kortrijk Toon op kaart

Prijs

 • Standaardtarief
  € 10
 • Sociaal tarief
  € 5
 • UiTPAS kansentarief
  € 2

Begeleiding

Katrien Schaubroeck

Prof. Katrien Schaubroeck doceert aan de UAntwerpen. Ze promoveerde op het werk van Harry…
Meer over Katrien Schaubroeck