Piet Arfeuille

Piet Arfeuille (1961) is zijn theatercarrière gestart in West-Vlaanderen. Voor zijn allereerste productie De Golf (gebaseerd op een roman van Morton Rhue) zette hij meer dan honderd leerlingen op de scène van het Klein Seminarie in Roeselare. De productie trok zo’n aandacht dat ze prompt geprogrammeerd werd door het toenmalige Koninklijk Jeugdtheater in Antwerpen en daar een grote hit werd. Zowel in het amateurcircuit als in het semiprofessionele Theater de Schaduw, wat hij in 1994 oprichtte in een landelijke wijkkapel in Ardooie, maakte hij opvallende producties: een sfeervolle bewerking van Kristien Hemmerechts’ debuutroman Een zuil van zout en de publiekstrekker Langs de wegen (The very best of Vlaams boerendrama) waarmee hij het genre van de theaterwandeling zowat uitvond.



Ondertussen studeerde hij tussen 1990 en 1994 aan de Toneelacademie Maastricht. Onmiddellijk na het afstuderen werd hij geselecteerd voor de Jekerstudio, een internationale masterclass voor beloftevolle regisseurs, met lesgevers als Christoph Marthaler en Johan Simons. Die laatste ontdekte in Arfeuille ook een bijzonder acteur en nodigde hem uit te acteren bij zijn toenmalige gezelschap Hollandia. Vervolgens haalde Limelight Kortrijk hem binnen en zette hij zijn regisseurswerk verder in professionele omstandigheden. Uit die periode dateren For the one and only, Bloedbruiloft (Federico Garcia Lorca) en een bewerking van Lost language of the Cranes, een roman van David Leavitt, waarin de hoofdrollen gespeeld werden door Chris Lomme en Francois Beukelaers.



Met zijn adaptaties van klassiek repertoire voor HETPALEIS van Antwerpen, kwam de grote doorbraak. Raadseltjes (naar de Oedipustragedie) werd genomineerd voor de Signaalprijs 2000, Romeo en Julia trok volle zalen en zijn Hamlet werd door de pers bestempeld als zowat het beste wat er in het seizoen 2004-2005 te zien was.



Ondertussen gaf Arfeuille ook les aan verschillende toneelscholen: Rits Brussel, Conservatorium Gent, Toneelacademie Maastricht. Maar vooral in de Fontys Academie voor Drama in Eindhoven (nu: Tilburg) experimenteerde hij volop met een nieuwe vormtaal. Daaruit resulteerden uiteindelijk eigenzinnige voorstellingen als Are you ready, are you ready for love? (Productiehuis Brabant, 2005), Woyzeck (De Wetten van Kepler, 2006) en Tagestöter (De Wetten van Kepler, 2007). In 2008 maakte hij voor HETPALEIS een controversiële bewerking van Shakespeares’ laatste stuk De Storm waarvan recensent Marc Cloostermans schreef dat ‘Arfeuille een heidens kunstwerk had gemaakt’.