Oktober 2010 - …

Werelddag van verzet tegen armoede (17 oktober)

Tuur Uyttenhove dag armoede 14

De strijd tegen armoede en sociale uitsluiting blijft er een die telkens opnieuw onder de aandacht moet worden gebracht.

Deze strijd kent een jaarlijks hoogtepunt op 17 oktober, wanneer in steden en gemeenten overal ter wereld het verzet tegen armoede in de verf wordt gezet tijdens de Werelddag van Verzet tegen Armoede. Om dit zichtbaar te maken worden traditioneel witte lakens uitgehangen, als een zichtbaar protest tegen armoede en sociale uitsluiting.

Organisaties zoals Netwerk tegen Armoede, ATD Vierde Wereld en Welzijnszorg zetten zich dagelijks in voor de strijd tegen Armoede en sociale uitsluiting. En voeren ook campagne tijdens de Werelddag van Verzet tegen Armoede.

De voorbije jaren vinden zij ook in Avansa MZW een partner in die strijd tegen armoede. Zowel via vormingen, lezingen en debatten (klik hier), maar ook op 17 oktober zelf.


Een greep uit de acties

Een kleine bloemlezing van acties die we de voorbije jaren in de regio hebben opgezet.

Menen

In Menen resulteerde een fijne samenwerking tussen verschillende culturele en sociale partners reeds vier jaar (2017-2020) in een poëzieproject en een inclusief Koor.

In 2017 en 2018 ontspinde zich trajecten met poëzie en woordkunst, met mensen die aan den lijve ondervinden wat het betekent om in armoede te leven. Hoe kan je poëzie en woord gebruiken om hierover te getuigen, om de eigen ervaring met de samenleving te delen?

  • 2017 - een impressie van de actie vind je hier
  • 2018 - een impressie van de actie vind je hier en hier

In 2019 en 2020 werd een inclusief Ko'Or samengesteld met mensen met en zonder armoede. Er werd een lied gemaakt gebaseerd op de thematiek armoede (al dan niet gebaseerd op ervaringen van mensen in armoede).

  • 2019 - het Ko'Oor in actie klik hier
  • 2020 - het lied kan je hier beluisteren.

De Werelddag van verzet tegen armoede komt in Menen tot stand door een fijne samenwerking van: Welzijnsschakel Grenslicht, Cultuurcentrum De Steiger Menen, LDC Allegro – OCMW Menen, Academie voor Beeld, Muziek en Woord Stad Menen, Inloopteam het hoekhuis, CAW Zuid-West-Vlaanderen, De Figuranten, Psychiatrisch Centrum Menen, Uit de Marge vzw – Avondwerking ‘T KOT, Bibliotheek Menen, Stad Menen en Avansa MZW.


Avelgem

In 2021 ging op 9 oktober 2020 de straatbibliotheek van ATD Vierde Wereld door tijdens de wekelijkse marktdag. Vervolgens werd op 14 oktober de kortfilm 'Take good Care of my baby' vertoond.

In 2020 ging op 10 oktober 2020 de straatbibliotheek van ATD Vierde Wereld door tijdens de wekelijkse marktdag. Vervolgens werd op 17 oktober een vertelavond georganiseerd over wat arm-zijn betekent.

De actie kwam tot stand door een samenwerking tussen Gemeente Avelgem, ATD-Vierde Wereldbeweging, OC Spikkerelle, het Sociaal Huis Avelgem, Jeugdhuis Krak en Avansa MZW.


Interesse om samen een actie uit te werken?

Richt je dan tot Kurt Declercq: kurt.declercq@avansa.be | 0487 47 61 89