Januari 2019 - januari 2020

een (theater)project rond burn-out

De Kanarieindekoolmijn11111923

Waarover gaat dit project?

Te veel mensen vallen vandaag uit met een burn-out. Enkele van hen schreven, vanuit hun persoonlijke ervaringen, samen met theatermaker Lucas Vandenbussche, maandenlang aan een bijzondere theatervoorstelling: ‘De kanarie in de koolmijn’. Geen klassiek theater, wel een interactieve voorstelling, gespeeld door ‘gewone’ mensen met een burn-outervaring.

'De kanarie in de koolmijn' wilde de maatschappelijke oorzaken van burn-out onderzoeken en aanpakken. Dat deden de spelers samen met het publiek, dat zo mee oplossingen aanreikte in de strijd tegen burn-out.

Alle info over het project en de voorstellingen vind je op burnoutkanarie.be.

Het project werd ondersteund door de Vlaamse Overheid.

Vanaf september 2021 gaat de tweede fase van start waarin organisaties en bedrijven meer centraal staan (lees er hier méér over). Meer info via rie.vanduren@avansa.be of nathalie.vanleuven@avansa.be.

Waarom kiest Avansa hiervoor?

Er is veel psychische kwetsbaarheid, en die neemt toe in Vlaanderen en in onze regio. Praten over gevoelens en kwetsbaarheid ligt in onze regio moeilijker dan op andere plekken. In deze welvarende, actieve regio is er veel stress en burn-out.
Avansa ijvert voor een samenleving waarin iedereen meetelt en meedoet. Wie uitvalt met een burn-out maken we sterker. Via het verhaal en de ervaringen van mensen met burn-out bevragen we de samenleving.

Wie zijn de partners?

In dit project werkte Vormingplus MZW / Avansa Mid- en Zuidwest samen met ABVV West-Vlaanderen, Kenniscentrum ARhus, ​ CC Het SPOOR (Harelbeke), CC De Steiger (Menen), CC Wevelgem, CM Zuid-West Vlaanderen, De Lochting, Femma, Huis van de Mens Kortrijk, KVLV, Mentor, STAM, Waerbeke en Projectvereniging BIE.

Het project kwam tot stand met steun van de Vlaamse Overheid.

In samenwerking met