Maart 2021 - oktober 2021

Paradise Kortrijk 2021

147356461 1616043238603828 7495591614695138914 o

Het succesvolle kunstenfestival PLAY Kortrijk uit 2018 is uitgegroeid tot een triënnale voor actuele kunst. In 2021 draagt de triënnale de titel Paradise Kortrijk 2021 en zal deze van 26 juni tot 24 oktober 2021 het hart van Kortrijk inpalmen.

Hedendaagse kunstenaars ontleden de concepten 'Paradijs' en 'de ideale stad/samenleving' vanuit een sociaal, ecologisch, architecturaal of technologisch standpunt, met een tentoonstelling die balanceert op de verhouding tussen utopie en realiteit als resultaat. Paradise is zowel een interactief kunstenparcours in de publieke ruimte, als een inspirerende tentoonstelling op unieke locaties in Kortrijk. Daarnaast willen we, binnen deze triënnale, ook Kortrijk stad en de Kortrijkzanen hiermee in de kijker zetten.

Michelangelo Pistoletto, levende legende van de arte povera, is de oprichter van Cittadellarte in Italië: een plaats en organisatie die door middel van kunst de maatschappij wil veranderen. Verschillende maatschappelijke actoren komen er samen om manieren te zoeken om tot een betere samenleving te komen. Zijn visie: zet diverse ideeën bij elkaar en je krijg vernieuwende oplossingen.

Deze bijzondere kijk vind je ook terug in Pistoletto's manifest 'het Derde Paradijs’. Wat als we zouden proberen om het eerste paradijs (het natuurlijke) en het tweede paradijs (het artificiële) in verzoening te brengen, om samen in harmonie naast elkaar te leven? Zou de wereld dan niet een veel betere plaats worden? Dat is het Derde Paradijs.

Wat als we deze visie nu eens toepassen op Kortrijk? Hoe ziet het paradijs eruit voor de inwoners van de stad? Zijn er evenveel visies als er inwoners zijn? Kunnen we daar toch een samenvatting, een synthese uit puren, een Derde Paradijs? En hoe kan dat er dan uitzien?

Een kerngroep, onder creatieve begeleiding van kunstenaar Jonas Vansteenkiste, gaat aan de slag met de ideeën van Pistoletto, en zal de vorm en de invulling van een WunderKammer mogen bepalen en er een plaats geven aan de verschillende stemmen en meningen van de Kortrijkzanen. Deze ruimte wordt tegelijk de uitvalsbasis om met de inwoners van Kortrijk in dialoog te gaan. Binnen en buiten deze ruimte gaan we op zoek naar het Derde Paradijs.

Een eerste stap is de samenstelling van deze kerngroep. Lees op onze blog de oproep.

Voel je je aangesproken?

Op donderdag 25 maart 2021 (20u30) geven we online meer uitleg over het verloop van het project. Geïnteresseerd om er meer over te weten? Schrijf je in via deze pagina.
Meer info verkrijg je ook bij maarten.vanhee@avansa.be.

821x1200

In samenwerking met