Maart 2021 - oktober 2021

The Third Paradise

IMG 20211015 143757

Waarover ging dit project?

Het succesvolle kunstenfestival PLAY Kortrijk uit 2018 is uitgegroeid tot een triënnale voor actuele kunst. In 2021 droeg de triënnale de titel Paradise Kortrijk 2021 (van 26 juni tot 24 oktober 2021).

Hedendaagse kunstenaars ontleedden de concepten 'Paradijs' en 'de ideale stad/samenleving' vanuit een sociaal, ecologisch, architecturaal of technologisch standpunt, met een tentoonstelling die balanceerde op de verhouding tussen utopie en realiteit als resultaat. Paradise Kortrijk 2021 was zowel een interactief kunstenparcours in de publieke ruimte, als een inspirerende tentoonstelling op unieke locaties in Kortrijk.

Michelangelo Pistoletto, levende legende van de arte povera, is de oprichter van Cittadellarte in Italië: een plaats en organisatie die door middel van kunst de maatschappij wil veranderen. Verschillende maatschappelijke actoren komen er samen om manieren te zoeken om tot een betere samenleving te komen. Zijn visie: zet diverse ideeën bij elkaar en je krijg vernieuwende oplossingen.
Deze bijzondere kijk vind je ook terug in Pistoletto's manifest 'het Derde Paradijs’. Wat als we zouden proberen om het eerste paradijs (het natuurlijke) en het tweede paradijs (het artificiële) in verzoening te brengen, om samen in harmonie naast elkaar te leven? Zou de wereld dan niet een veel betere plaats worden? Dat is het Derde Paradijs.

Wat als we deze visie nu eens toepassen op Kortrijk? Hoe ziet het paradijs eruit voor de inwoners van de stad? Zijn er evenveel visies als er inwoners zijn? Kunnen we daar toch een samenvatting, een synthese uit puren, een Derde Paradijs? En hoe kan dat er dan uitzien?

Waarom koos Avansa hiervoor?

De bezorgdheden en toekomstdromen die in Midden- en Zuid-West-Vlaanderen leven zijn de basis waarop we vorming organiseren, gemeenschaps-vorming, stimuleren en culturele activiteiten ontplooien. Het (Third)Paradise-project leerde op een creatieve en artistieke manier nadenken over en werken rond de ideale stad Kortrijk.

Hoe deden we dit?

Een kerngroep, onder creatieve begeleiding van kunstenaar Jonas Vansteenkiste, ging aan de slag met de ideeën van Pistoletto, en met de verschillende stemmen en meningen van de Kortrijkzanen... Deze groep dacht na hoe we met het manifest, met het symbool en waar het voor staat, de Kortrijkzaan kunnen betrekken bij de vraag naar de ideale samenleving.
De resultaten van deze bevraging werden tijdens de zomer van 2021 getoond in de Kortrijkse wijk Overleie. Deze locatie en de toonmomenten waren tegelijk de opstap om hierover in gesprek te treden met buurtbewoners en met bezoekers van de triënnale.
Een bijzondere bijdrage werd hierbij geleverd door de eerstejaarsstudenten van de opleiding DEVINE (Bachelor Digital Design and Development, Howest), die vanuit het Third Paradise-symbool het thema van de ideale samenleving creatief verbeeldden.

The Third Paradise werd op vrijdag 15 oktober 2021 - tijdens de Week van de Fair Trade 2021, en in de context van het project 'Een stad op de planken' van LEEFWERK - afgesloten met dialoogtafels over de ideale samenleving in Kortrijk. Samen met de Kortrijkse Fair Trade-werkgroep en OpenDeur vzw stelden we ons de vraag: ‘Hoe kan Kortrijk een (h)eerlijke stad zijn?’. Magnolia Collective verwerkte de ideeën ter plekke in een inspirerende plattegrond van stad Kortrijk anno 2030.

Wie waren de partners?

Voor dit project werkten we samen met stad Kortrijk en BE-PART. Het werd ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap.
Voor de laatste fase van het project werd samengewerkt met stad Kortrijk (Lokaal Mondiaal Beleid), Schouwburg Kortrijk, de werkgroep Kortrijk Fair Trade Gemeente, Magnolia Collective en de kunstenaars van LEEFWERK (ikv hun project 'Een stad op de planken').

Volg ons 1

Het verloop van The Third Paradise was te volgen via de facebookgroep van het project.

Meer info via maarten.vanhee@avansa.be.

In samenwerking met