Maart 2018 - …

Rondom Prison

Rondomprison beeld small

Rondom Prison roept ongetwijfeld allerlei associaties op.

Dat het wellicht iets heeft met gevangenissen, mag blijken uit de naam. Het logo zegt precies iets over binnen en buiten, over buitenstaander en binnenstaander? Wie kijkt naar wie? Wie zit binnen en wie gaat naar buiten? En de baseline over conflict en herstel, geeft aan dat het toch wel over ietsje meer gaat dan louter gevangenissen.

Nog iets, behalve een naam die je doet twijfelen of Prison nu op zijn Frans of op zijn Engels dient uitgesproken te worden?

Rondom Prison, focus op herstel

Eigen schuld, dikke bult.
En wie zijn gat verbrandt moet op de blaren zitten.

Onze taal staat vol van dergelijke zegswijzen.
Maar is het echt allemaal zo eenvoudig?

Met conflicten hebben we allemaal wel eens te maken. We zijn allemaal wel eens gekwetst geweest of zelf in de fout gegaan. Niets is menselijker.

Maar welke ravage veroorzaken conflicten? Wie wordt er allemaal door geraakt, en wat hebben we nodig om de schade te herstellen? Terug bij onszelf te kunnen zijn? Hoe kunnen we door conflicten beschadigde relaties tussen mensen terug herstellen?

Misschien moeten we het eens over herstel hebben na conflicten?
Een boude stelling?

Met Rondom Prison streven we naar een solidaire samenleving die inzet op verbondenheid tussen mensen. We gaan samen met jou op onderzoek naar hoe we als samenleving kunnen inzetten op het herstellen van intermenselijke relaties wanneer deze zijn verbroken door een conflict.

Grote en dure woorden?!
Misschien wel.

Maar het is een (weliswaar complexe) maatschappelijke uitdaging die Rondom Prison met beide handen aanneemt.
Omdat het MOET.

Met verschillende trajecten en methodieken nodigen we iedereen uit tot kennismaking met de idee van een samenleving gericht op herstel, tot verdieping en genuanceerde reflectie, én tot dialoog. Op de agenda staan lezingen, debatten, films, creatieve trajecten, ...


Rondom Prison, partner van het project DIALOOG

De komende drie jaar (2021 - 2023) zetten we de ambitie van Rondom Prison extra in de verf door ons engagement binnen het Vlaams project DIALOOG.

DIALOOG dat zijn 11 Avansa's, De Rode Antraciet, De Huizen vzw en heel wat regionale netwerken en partners die de krachten bundelen in het werken aan een samenleving gericht op herstel. Op de agenda staan lezingen, debatten, films, creatieve trajecten, bouwen van een Huis vol van verhalen over herstel, burgerpanels en een heuse Herstelconferentie.

Alles te volgen via dialoogherstel.org


Rondom Prison is een netwerk

Rondom Prison is tenslotte een netwerk van vele organisaties:

De Rode Antraciet, Avansa MZW, Avansa regio Brugge, Hulp- en dienstverlening Open Gevangenis Ruiselede, Vives – maatschappelijke veiligheid, vzw De Huizen, CAW NW-Vlaanderen – Justitieel Welzijnswerk Brugge, Howest – toegepaste criminologie, KruisPunt (buddywerking ex-gedetineerden), vertegenwoordigers (gedetineerden) van het A-Team Open gevangenis Ruiselede en Moderator – forum voor herstelrecht en bemiddeling.

In samenwerking met