Oktober 2019 - januari 2020

Textiel in verbinding

Dsc00164

In het Kortrijkse museum Texture liep tot zondag 16 februari 2020 de tentoonstelling ‘Textiel in Verzet’, met indrukwekkende foto’s van Mashid Mohadjerin en beklijvende verhalen van Samira Bendadi. ‘Textiel in Verzet’ gaf een stem en een gezicht aan het vaak stille verzet van mensen die wereldwijd vechten voor het voortbestaan van hun gezinnen, gemeenschappen en de sociale cohesie van hun vertrouwde dagelijkse realiteit. Textiel is letterlijk en figuurlijk het verbindende element tussen individuen, gemeenschappen en culturen.

Textiel in Verbinding

Geïnspireerd door ‘Textiel in Verzet’ sloegen FMDO (Federatie van sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond), KRAC (Kortrijk aan Culturen), Vormingplus (nu Avansa) MZW en Texture de handen in elkaar. Zo startte in Kortrijk een hartverwarmende ontdekkingstocht naar textiel uit verschillende hoeken van de wereld en de verhalen die in de stof verweven zitten.

In duo’s trokken fotografen en mensen met migratieachtergrond naar een voor het model betekenisvolle plek in Kortrijk, een stad rijk aan diversiteit, rijk aan culturen. Fotografen maakten er kleurrijke en energieke portretten waarop prachtige gewaden te zien zijn. En ja, elk kledingstuk is voor de drager méér dan zomaar een kledingstuk. Heel vaak schuilt er een verhaal achter, een herinnering aan wat ooit was, soms is het een uiting van identiteit en eigenheid. Enkele van deze verhalen werden geregistreerd door het Kortrijkse medialab Quindo en zijn in de tentoonstelling te horen.

De 14 portretten en 4 audiofragmenten waren tot 13 februari 2020 te bewonderen en te beluisteren in de centrale bibliotheek (Leiestraat 30) en tot zondag 16 februari in museum Texture (Noordstraat 28).

Met grote dank aan fotograaf Lieven Lefere, die het begeleidingstraject van de fotografen op zich nam.

Bekijk op de website van Texture de foto's van de opening van 'Textiel in Verbinding' op 18 januari 2020.

In samenwerking met