September 2021 - …

In het spoor van Ikigai

In het spoor van ikigai 02 3 D Small

Waar sta jij voor op ’s ochtends?

Wat geeft jou de kracht en de goesting om aan de dag te beginnen? Ook al is het misschien een grijze en een mistige dag, ook in je hoofd. Wat maakt het leven voor jou de moeite van het leven waard? Wat telt nu echt?

Begrippen als vrijheid en verbondenheid, ruimte en perspectief, binnen en buiten kregen het voorbije jaar een heel nieuwe betekenis gekregen. Ons kot, sociale perimeters en avondklokken zijn onze nieuwe referentie geworden. We voelen ons bevroren in de tijd. Gevangen in het moment. De cipier heet corona.

Gelukkig zit ons hoofd niet op slot. Al voelt het vaak wel zo. Door de vele beperkingen zijn we ons niet meer bewust van de vele mogelijkheden. Lockdown naar buiten en vanbinnen.
Er is zoveel dat niet mag en niet kan. We voelen ons eenzaam en onvrij. De zin van een nieuwe ochtend, elke dag opnieuw ontgaat ons soms.

En toch.
Toch biedt deze tijd ons ook mogelijkheden en kansen. De kans om stil te staan in de tijd, ruimte te maken in ons hoofd, stilte te horen in het geraas van elke dag.
Reculer pour mieux sauter.

Dit is een mooi moment om ons af te vragen wat er nu écht toe doet.

Op zoek naar jouw persoonlijke Ikigai

Op 10 juni '21 kwamen 15 deelnemers samen om via dialoog met zichzelf en met elkaar op zoek naar hun persoonlijke Ikigai.

We vertrekken op reis. In het spoor van onze ikigai.
Ze reisden traag.
Alles heeft zijn tijd nodig.
Zoals een zaadje, een bloesemknop.

Mensen zijn deel van de natuur.
Waarom zouden we dat negeren en willen bloesemen voor de knop er klaar voor is?

We reizen ver.
Vanuit de stilte en de kilte van de winter. Naar een nieuwe lente.

Bedachtzaam. Aandachtzaam.
We reizen diep. Naar de kern. In onszelf en naar elkaar toe. Samen.

  • Christina liet de deelnemers kennismaken met het begrip ikigai en de vijf sporen die kunnen helpen om meer zin te leggen, te zien en te vinden in je dag: verbondenheid, vrijheid, dankbaarheid, mildheid en verantwoordelijkheid.
  • Deze vijf sporen werden verwerkt tot een vijfdelige podcast waar elke aflevering een combinatie is van haar eigen zoekverhaal, levenslessen van mooie mensen en fragmenten uit haar boek.

In een knus hoekje, elk zijn klein afgebakend veilig wereldje, luisterde iedereen met een koptelefoon op naar de podcast. De warme stem van Christina in de oren, dichtbij. Vervolgens daagde Christina iedereen uit om via enkele eenvoudige vragen in dialoog te gaan met zichzelf en met elkaar, op zoek naar een nieuw perspectief. Op zoek naar hun hoogstpersoonlijke ikigai.

Waar hou je van? Waar ben je goed in? Wat is jouw meerwaarde voor de ander? Welke meerwaarde haal je zelf uit wat je doet? Wat betekent vrijheid voor jou en hoe ervaar of realiseer je dit? Helpt eenvoud jou om te focussen op wat echt telt? Verbondenheid is vaak een belangrijke basis voor zinvolheid. Voel je je verbonden met jezelf, met de ander? Wat betekent nabijheid voor jou? Waar loop je eventueel op stuk? ...

In het snijpunt van die vragen ligt ikigai.

  • Het zijn vragen die uitnodigen om op zoek te gaan in jezelf.
  • Antwoorden op die vragen nodigen uit tot dialoog met Christina en met elkaar. Want dit mag geen eenrichtingsverkeer zijn.
  • Die dialoog kan bestaan uit brieven, woorden, tekeningen, foto’s, …
  • Zo maken we voortdurend de beweging van binnen naar buiten.
  • Op zoek in jezelf om dit te delen met elkaar. Een gemeenschappelijk verhaal.

Achtergrondinfo over Ikigai


Over Christina Van Geel

Voormalige radiostem, presentatrice en auteur Christina Van Geel ontdekte dat een helder besef van je ikigai je helpt om gefocust en met volle goesting in het leven te staan dat jij wil leven. Met en ondanks alle beperkingen en restricties die de tijd ons oplegt, of die we onszelf opleggen. Ze schreef er een boek over ‘In het spoor van ikigai’, uit bij Vrijdag. Christina Van Geel is stem en pen. Ze was radio-presentatrice bij Radio 1, ze speelt met haar stemmen bij voice-over opdrachten en doet allerlei presentatie- en moderatiewerk. Daarnaast gebruikt ze ook vaak de pen om zich uit te drukken. Christina is de auteur van 'Wat het is, vele dromen later', Kooksprookjes' en 'In het spoor van ikigai'.

http://www.christinavangeel.be...;- Foto: Stijn Vos

Vlaanderen verbeelding werkt