Inspiratiedagen 'Hoe als stad beter omgaan met conflicten?' lokt 315 deelnemers uit gans de regio Kortrijk.

Van maandag 6 tot en met woensdag 8 mei organiseerde Kortrijk Restorative City de inspiratiedagen ‘Hoe als stad beter omgaan met conflicten?’. Tijdens deze driedaagse stond de vraag centraal hoe we als samenleving – en als stad – op een meer herstelgerichte en verbindende manier met conflicten kunnen omgaan.

Studiedagherstelkortrijk

Elke stad krijgt vroeg of laat te maken met spanningen, botsingen en kwetsuren. Conflicten zijn dan ook geen uitzondering, maar een onderdeel van het samenleven. Wat ertoe doet, is de manier waarop we ermee omgaan. “Conflicten op zich zijn niet het probleem,” zegt Michael Michiels van Ligand. “Het is de manier waarop we ermee omgaan die bepalend is. Wie bereid is tot herstel, leeft vrijer en gelukkiger. Dat wensen we iedereen in Kortrijk toe.”

Van visie naar praktijk

De inspiratiedagen brachten een brede groep mensen samen: van leerkrachten tot hulpverleners, van politie tot jongerenwerkers. Ervaringen, goede praktijken en samenwerkingen uit onderwijs, welzijn, justitie en de buurt werden voorgesteld en besproken. Het doel? Een stad waarin conflicten niet alleen opgelost worden, maar waarin ook ruimte ontstaat voor groei, herstel en wederzijds begrip.

Schepen van Sociale Zaken Philippe De Coene verwoordde het als volgt:
“Samen met onze partners uit onderwijs, politie, justitie, jeugdwelzijn en zorg nemen we als stad initiatieven zodat iedereen zich veilig en gehoord voelt. Dat doen we via omstaanderstrainingen, bemiddelingsaanbod op school en trajecten voor jongeren die dreigen af te glijden.”

Maandag: Op de sofa met Christine Mussche

De aftrap werd gegeven op maandag 6 mei met een avond in samenwerking met Avansa, waarin strafpleiter Christine Mussche haar visie gaf op conflict, herstel en ons strafsysteem. Hoe kunnen we als samenleving voorbij de klassieke straffen denken? Hoe creëren we ruimte voor herstel, voor alle betrokkenen?

Het publiek kreeg ook de première te zien van de kortfilm Over de grenzen heen, een poëtisch portret van een Poetry Slam-traject in het Detentiehuis Kortrijk. De avond werd afgesloten met een beklijvende getuigenis van een slachtoffer en dader die in een bemiddelingstraject opnieuw met elkaar in gesprek gingen.

Dinsdag: Inspiratiedag voor het werkveld

Op dinsdag 7 mei volgde een dag vol uitwisseling en verdieping voor mensen uit het werkveld. In het bijzonder werd stilgestaan bij het traject herstelgericht werken in zes secundaire scholen in Kortrijk. Scholen als ’t Vier, de Lage Kouter, Athena, Don Bosco, CLW Guldensporencollege en PTI werkten intensief rond herstel.

Meer dan 200 leerkrachten werden van 2021 tot 2023 begeleid door Ligand en Stad Kortrijk. Zij leerden hoe ze via o.a. cirkelgesprekken conflicten bespreekbaar maken in de klas en leerlingen actief betrekken bij herstel. Intussen bereikten ze al ruim 3.000 jongeren.

Deelnemers konden kiezen uit diverse workshops, met thema’s als:

  • Starten met herstel op school

  • Ketenaanpak voor jongeren binnen Ju.wel

  • Omstaanderstrainingen

  • Samenwerking tussen politie en jongeren

De dag werd afgerond met enkele indrukwekkende getuigenissen van slachtoffers en een moeder van een jongere die met justitie in aanraking kwam. Zij deelden hun proces van herstel – kwetsbaar en krachtig tegelijk.

“We geloven dat mensen, ook in moeilijke omstandigheden, met elkaar in gesprek kunnen gaan,” vertelt Davy D’hondt van Moderator. “Dat versterkt hun veerkracht én die van de samenleving.”

Woensdag: Filmvertoning ‘Emperors of Nothing’

De slotdag bracht een unieke blik achter de muren van de gevangenis van Vorst, met de documentaire Emperors of Nothing. De film volgt de overgang van de historische gevangenis naar de nieuwe megagevangenis in Haren. Daarna ging het publiek in gesprek met drie mensen die dagelijks rond detentie en herstel werken: Petra Colpaert (directeur Detentiehuis Kortrijk), Davy D’hondt (Moderator) en Wouter Vanclooster (Back on Track – Oranjehuis).

Ook Sofie Vanderleen van COHEsie benadrukte het belang van herstelbemiddeling als aanvullend traject naast de gerechtelijke weg:
“Door zich te laten raken door het verhaal van de ander, zien mensen de persoon achter de feiten. Zo ontstaat ruimte voor herstel. Deze inspiratiedagen helpen om dat aanbod beter bekend te maken.”

Samen bouwen aan een andere conflictcultuur

De driedaagse maakte duidelijk: er groeit iets in Kortrijk. Onder de vlag van Kortrijk Restorative City zetten steeds meer organisaties en burgers in op dialoog, verbinding en herstel. Dat past ook in het werk van Avansa Mid- en Zuidwest, dat dialoog en actieve betrokkenheid als motor van verandering ziet.

Zoals Kurt Declercq van Avansa het verwoordt:
“Wanneer burgers zich verbinden rond maatschappelijke thema’s zoals conflict en herstel, versterkt dat hun verantwoordelijkheid voor zichzelf én voor de gemeenschap.”

De inspiratiedagen tonen wat mogelijk is wanneer mensen de moed hebben om te luisteren – zelfs naar moeilijke verhalen. Kortrijk zet hiermee een stap richting een stad waar iedereen zich gezien, gehoord en verantwoordelijk voelt.

Partnersinspiratiedagen
Datum bericht vr 24 mei '24