Duurzaamheid

Terugblik Zero Waste Week met Stijn Vercruysse

Wat een geweldige tweede editie van de Zero Waste Week! We zijn enorm tevreden met alle activiteiten die plaatsvonden en willen graag even stilstaan bij de inspirerende lezing van Stijn Vercruysse.

Lezing Stijn Vercruysse

Wie is Stijn Vercruysse?

Stijn Vercruysse werkt als journalist bij de VRT, waar hij verantwoordelijk is voor het nieuws met betrekking tot Afrika. Daarnaast volgt Stijn al meer dan 10 jaar het thema duurzaamheid op. In zijn lezing deelde hij aan de hand van wetenschappelijke artikelen en grafieken enorm veel informatie.

Maar met cijfers alleen blijft de boodschap rond klimaatverandering vaak te abstract. Daarom was Stijn de perfecte persoon, door zijn vele reportage reizen kon hij aangrijpende verhalen brengen van mensen die de nadelen van de klimaatverandering aan den lijve ondervonden en nog steeds meemaken. Dit was confronterend, maar de ideale manier om te begrijpen welke impact klimaatverandering heeft op mensen over de hele wereld, van Griekenland tot Afrika.


Stijn Vercruysse lezing Zero Waste Week

Na de lezing grepen we de kans om de studenten en Stijn Vercruysse een paar vragen te stellen.



Stijn Vercruysse, waarom is duurzaamheid voor jou een heel belangrijk thema?

Als journalist ben ik per ongeluk in het thema klimaat gerold. In 2009 was ik op zoek naar een onderwerp om mij in te specialiseren en dat kwam vrij. Toen was er net die grote klimaattop in Kopenhagen, die gigantisch gehyped was, zelfs Obama ging er naartoe.

Iedereen dacht: hier zal het grote klimaatakkoord gesmeed worden. En dat werd een enorme flop. Ik had me als voorbereiding helemaal ingewerkt in de thema’s klimaat, en ook duurzaamheid en milieu, en dat is blijven hangen. Het heeft me enorm geboeid en geïntrigeerd.


Op welke manieren ben jij zelf duurzaam bezig in je dagelijks leven?

(lacht) Ik ben niet het typevoorbeeld van de geitenwollensokken-milieuactivist. Ik ben bijvoorbeeld met een dieselauto naar hier gereden, ik verwarm mijn huis met gas en ik heb nog geen warmtepomp. Ik heb wel zonnepanelen en ik doe bijna al mijn verplaatsingen die ik met de fiets kan doen met de fiets.

Ik ben een beetje een modale mens op dat vlak. Ik vind dat het aan de overheid is om ons te stimuleren om duurzaam te leven. En niet om ons te beschuldigen: “jij bent niet bezig met klimaat”, of “jij bent niet duurzaam”. Neen, we moeten zelf kleine dingen doen en het goede voorbeeld geven.


We stonden hier net voor een hele zaal vol met jongeren uit het middelbaar, op welke manier denk je dat onderwijs het duurzaamheidsthema nog meer kan voorbrengen aan de jongeren?

Als ik lezingen geef aan jongeren heb ik de indruk dat zij al veel weten over het klimaat. Als uitleg geef over broeikasgassen, en hoe erg het gesteld is, dan weten ze eigenlijk al veel. Omdat ze er les over krijgen, zijn jongeren zich veel bewuster van het klimaatprobleem dan volwassenen, merk ik. Ik denk dat de jongeren wel weten wat de echte problemen zijn en ik geloof erin dat zij ons uit deze miserie zullen helpen.

Als ik voor volwassenen een lezing geef, is bijna alles wat ik vertel nieuw voor hen. Er zijn ook heel veel zaken die ze niet geloven, of ze geloven heel vaak het fake news dat daarover verspreid wordt. Met de jongeren komt het dus wel goed. Uit peilingen blijkt dat ze het klimaat echt als een van de belangrijkste thema's van vandaag beschouwen. Stel je die vraag aan volwassenen, dan is het antwoord zowat steevast: migratie.


Ik denk dat de jongeren wel weten wat de echte problemen zijn en ik geloof erin dat zij ons uit deze miserie zullen helpen.
Stijn Vercruysse


Heel veel jongeren ondernemen vandaag actief stappen op vlak van het klimaat en duurzaamheid, hoe komt dit denk je dat die interesse bij jongeren zo is opgekomen?

Omdat het probleem groter wordt. Vroeger kwamen de jongeren op straat om te betogen tegen de raketten. De jongeren van nu zien in dat het klimaat de grootste bedreiging is en ze hebben daar gelijk in.


Hoe zie jij de toekomst op vlak van duurzaamheid?

Ik denk dat het eerst nog een tijdje slechter zal gaan. Dat is altijd zo: het moet eerst slecht genoeg zijn voordat we het echt kunnen verbeteren en voordat iedereen doorheeft dat het echt beter moet! We gaan even door het dal om dan terug bergop op te gaan.


Heb jij nog tips voor de mensen die de lezing niet hebben gevolgd om duurzamer te leven?
Ik zou hen willen uitnodigen om, net zoals ik hier ook gedaan heb, klimaatambassadeur te zijn en gewoon in de kleine dingen het goede voorbeeld te geven. Als je bijvoorbeeld je televisie helemaal uitschakelt, of je gebruikt een elektrische fiets in plaats van een bromfiets, dan ga je daarmee het klimaat niet redden, maar je zal wel één van die mensen zijn die verandering in gang zetten. Laat de anderen naar jouw voorbeeld kijken.


Bedankt!!

Het was fantastisch om Stijn Vercruysse bij ons te hebben tijdens de Zero Waste Week. Zijn lezing heeft ons bewustzijn vergroot en ons laten zien dat we samen een rol kunnen spelen in het creëren van een duurzamere toekomst!



Datum bericht wo 17 mei '23