Mei

Zero Waste

ZWW aangepast

Zero wat? Waarover gaat dit? Waarom doen we dit?

Door middel van een participatief traject en de keuze voor diverse en laagdrempelige activiteiten streven we naar impact binnen een groter deel van de gemeenschap.Van Alibaba tot Koning Auto, van bouwwoede tot bol.com: we consumeren en verbruiken, elke dag opnieuw. En met de keuzes die we daarbij maken, hebben we een grote - maar voor ons vaak verborgen - impact op onze omgeving en op het leven van anderen. Dat we door kleine veranderingen in ons consumptiegedrag wel degelijk een groot verschil kunnen maken, willen we met Zero Waste duidelijk maken.

Met Zero Waste willen we concrete, tastbare oplossingen aanbieden en sensibiliseren om stappen te zetten richting een 'Zero Waste' levensstijl: laten liggen wat je niet nodig hebt, kiezen voor producten zonder verpakking, materialen een tweede leven geven, kiezen voor een circulaire economie.

Duurzaam consumeren betekent minder produceren en dus minder uitstoot van CO2, minder verbruik van grondstoffen en water en minder productie van afval. Dat is niet alleen zinvol tegen vervuiling en klimaatverandering op zich, maar ook tegen klimaatongelijkheid en onmenselijke arbeidsomstandigheden. Want heel wat van ons consumptiegedrag heeft een impact over de grenzen heen, waar onze grondstoffen vandaan komen en ons afval terecht komt.

Waarom kiest Avansa hiervoor?

  • We stimuleren een duurzame levensstijl. Dat doen we door sensibilisering, het versterken van praktische vaardigheden, het creëren van een netwerk en community-building. We hopen op deze manier steden en gemeenten en hun burgers te helpen bij de overgang naar een Zero Waste-levensstijl
  • We brengen gemotiveerde mensen in een stad/gemeente samen rond duurzaamheid, verbinden hen en inspireren hen
  • We willen niet alleen de ‘groene’ voorhoede bereiken maar zetten actief in op het bereiken van 'het stille midden'

Hoe doen we dit?

Zero Waste is een initiatief door en voor burgers, ondersteund door Avansa Mid- en Zuidwest. Door het gebruik van participatieve methodieken betrekken we tijdens de voorbereiding zoveel mogelijk inwoners en streven we naar impact binnen een groter deel van de gemeenschap.

Afhankelijk van de interesses en noden van de burgers worden andere accenten gelegd. Zit de frontman van een leuk lokaal bandje in het Zero Waste organisatieteam? Dan is het misschien leuk om een Zero Waste lied te zingen. Zit een gemotiveerde leerkracht in het organisatieteam, dan is een escape room op school, zoals ze in Tielt deden misschien wel een idee?

Op die manier creëren we in elke deelnemende gemeente een unieke Zero Waste ervaring.

Wat deden we al? Wat staat er te gebeuren in 2024?

In mei 2023 organiseerde Avansa MZW, samen met Stad Tielt, De Mondiale Raad, vzw WOP! en heel wat gemotiveerde medewerkers, de 2e editie van de Zero Waste Week Tielt. Slagzin van deze editie was 'Minder is Meer'. Het resultaat? Een week vol leuke en inspirerende activiteiten rond afvalreductie, omgaan met verspilling, hergebruik en herstel, voor iedereen toegankelijk, zowel voor beginners als ervaringsdeskundigen.
In 2024 komt gemeente Ruiselede Tielt vervoegen. Zero Waste Week Tielt-Ruiselede is geboren, en is er van maandag 13 tot 19 mei 2024. Volg Zero Waste in Tielt en Ruiselede via facebook.

Meer info?

Zit je met vragen of onduidelijkheden? Wil je zelf een Zero Waste initiatief opstarten?
Stuur een mailtje naar maarten.vanhee@avansa.be.

  • Tielt
  • Logo og 1
  • WOP
  • Zerowast mondialeraad 1
  • Logo West Vlaanderen 1