Door middel van een participatief traject en de keuze voor diverse en laagdrempelige activiteiten streven we naar impact binnen een groter deel van de gemeenschap.Van Alibaba tot Koning Auto, van bouwwoede tot bol.com: we consumeren en verbruiken, elke dag opnieuw. En met de keuzes die we daarbij maken, hebben we een grote - maar voor ons vaak verborgen - impact op onze omgeving en op het leven van anderen. Dat we door kleine veranderingen in ons consumptiegedrag wel degelijk een groot verschil kunnen maken, willen we met Zero Waste duidelijk maken.
Met Zero Waste willen we concrete, tastbare oplossingen aanbieden en sensibiliseren om stappen te zetten richting een 'Zero Waste' levensstijl: laten liggen wat je niet nodig hebt, kiezen voor producten zonder verpakking, materialen een tweede leven geven, kiezen voor een circulaire economie.
Duurzaam consumeren betekent minder produceren en dus minder uitstoot van CO2, minder verbruik van grondstoffen en water en minder productie van afval. Dat is niet alleen zinvol tegen vervuiling en klimaatverandering op zich, maar ook tegen klimaatongelijkheid en onmenselijke arbeidsomstandigheden. Want heel wat van ons consumptiegedrag heeft een impact over de grenzen heen, waar onze grondstoffen vandaan komen en ons afval terecht komt.
Zero Waste is een initiatief door en voor burgers, ondersteund door Avansa Mid- en Zuidwest. Door het gebruik van participatieve methodieken betrekken we tijdens de voorbereiding zoveel mogelijk inwoners en streven we naar impact binnen een groter deel van de gemeenschap.
Afhankelijk van de interesses en noden van de burgers worden andere accenten gelegd. Zit de frontman van een leuk lokaal bandje in het Zero Waste organisatieteam? Dan is het misschien leuk om een Zero Waste lied te zingen. Zit een gemotiveerde leerkracht in het organisatieteam, dan is een escape room op school, zoals ze in Tielt deden misschien wel een idee?
Op die manier creëren we in elke deelnemende gemeente een unieke Zero Waste ervaring.
In mei 2023 organiseerde Avansa MZW, samen met Stad Tielt, De Mondiale Raad, vzw WOP! en heel wat gemotiveerde medewerkers, de 2e editie van de Zero Waste Week Tielt. Slagzin van deze editie was 'Minder is Meer'. Het resultaat? Een week vol leuke en inspirerende activiteiten rond afvalreductie, omgaan met verspilling, hergebruik en herstel, voor iedereen toegankelijk, zowel voor beginners als ervaringsdeskundigen.
In 2024 kwam gemeente Ruiselede Tielt vervoegen, van maandag 13 tot 19 mei 2024. Op het programma: lezingen, workshops, een fietsacties in de publieke ruimte, kledingswaps, een Repair Café, wandelingen en een heus klimaatcafé. Een eerlijke(re) textielketen en het probleem van fast fashion lopen als rode (was)draden doorheen veel van de activiteiten van de Zero Waste Week: te veel kleren die te snel afval worden, hoe gaan we daar mee om? Wat er in 2024 gepland stond lees je op zerowasteweektielt.be.
De organisatie lag opnieuw in handen van de Mondiale Raad, Stad Tielt, gemeente Ruiselede, Avansa Mid- en Zuidwest, vzw WOP! en vooral heel wat gemotiveerde burgers, organisaties en scholen uit Tielt en Ruiselede. Volg Zero Waste in Tielt en Ruiselede via facebook.
Zit je met vragen of onduidelijkheden? Wil je zelf een Zero Waste initiatief opstarten?
Stuur een mailtje naar evelyn.dierick@avansa.be.