Duurzaamheid

Zero Waste Week 2024: interview met Stefaan Bekaert

Stefaan Bekaert

De Zero Waste Week in Tielt is dit jaar (van 13 tot 19 mei) aan haar derde editie toe. Meer en meer organisaties en mensen slaan de handen in elkaar om te sensibiliseren en te bewegen naar een duurzamere wereld, en naar een stad die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt.

Dit jaar slaan we ook de vleugels uit naar de buurgemeente Ruiselede. Een kerngroep van gemotiveerde burgers houdt de touwtjes in handen. We spraken met Stefaan Bekaert uit Ruiselede, die er van in het begin, in 2022, bij was, als lid van de kerngroep.

Stefaan is in het dagelijkse leven (godsdienst)leerkracht in het VTI in Tielt, en heeft een bijzondere reden om betrokken te zijn. “Om zoveel mogelijk jongeren en leerkrachten te bereiken, focus ik mij binnen de kerngroep vooral op de middelbare scholen van de stad.” En dat is nodig, volgens Stefaan. “Je ziet de beelden van natuurrampen wereldwijd, maar ook bij ons zijn de gevolgen van de klimaatverandering merkbaar: er is soms te veel water of de zomer is net erg droog.”

Stefaan wil jongeren laten nadenken over wat er zich afspeelt in de dichte en grote wereld. “Ze moeten kritisch én realistisch durven zijn. Niets is zomaar zwart-wit. Ze moeten zichzelf vragen stellen: hoe ga ik om met kledij, met afval? Hoe verplaats ik mij? Jongeren laten nadenken over die vragen, zet hen misschien aan tot ander gedrag.”

Laten nadenken is één ding, inspireren en ideeën aanreiken rond natuur, klimaat en duurzaamheid een ander. “Daar dienen de activiteiten in de Zero Waste Week voor: om op die manier toch iets positiefs te doen.” Positiviteit vertaalt Stefaan onder meer als bewondering tonen voor de natuur die ons omringt, en er respectvol mee omgaan. “Ik kan onder de indruk zijn van water en van de bergen, van het mooie en al het lekkers in de (moes)tuin. Die bewondering en dat respect geef ik graag door aan leerlingen tijdens het lesgeven.”

Het zijn waardevolle attitudes. Tegelijk beseft Stefaan dat er ook op de lange termijn gedacht moet worden. “Het is van belang om nu keuzes te maken voor de toekomst, voor de volgende generaties. Dat gebeurt ook bij ons op school: zo worden er nu bomen geplant op onze speelplaats. Die zullen vele jaren lang schaduw geven tijdens de warme maanden.”

Maar er ligt nog werk op de planken. "Er valt nog winst te halen door kleine dingen te doen: door op de scholen wegwerpflessen te vervangen door drinkflessen en hiervoor drinkwaterfonteinen te voorzien. Of door het afval te verminderen, duurzamer naar school of het werk te gaan of turnkledij door te verkopen."

Waar kijkt Stefaan naar uit tijdens de Zero Waste Week? “Allereerst het repaircafé dat we met de school organiseren. Het is echt een voorbeeld van hoe je mensen gelukkig kan maken: de hersteller omdat hij of zij iets heeft kunnen herstellen, of raad kon geven, en de ander omdat hij méér weet over het apparaat of het houten meubel dat stuk was. Daarnaast ben ik ook benieuwd naar de lezingen van Nick Meynen en Jacotte Brokken. Op woensdag 15 mei fietsen we massaal vanuit de deelgemeenten naar Tielt. Ik hoop echt dat het de leerlingen zal stimuleren om dat in de toekomst nog méér te doen.

Ik kijk zeker ook uit naar de activiteiten die plaatsvinden in Ruiselede. Enkele fijne mensen organiseren een workshop waarbij je je kledij kan pimpen, en je kan ook zelf natuurlijke schoonmaakmiddelen maken. Het is mooi om te zien hoe de Zero Waste Week aan het uitbreiden is: Tielt, Ruiselede, in de toekomst wellicht ook Meulebeke, Wingene… Als ik er zo over nadenk, is er heel wat dat we kunnen bereiken tijdens een intense Zero Waste Week.”

Volg Zero Waste in Tielt en Ruiselede via facebook. Het volledige programma van de editie 2024 lees je op zerowasteweektielt.be.

"Jongeren moeten kritisch én realistisch durven zijn. Niets is zomaar zwart-wit."
ZWW24 affiche
Datum bericht do 4 april '24