Duurzaamheid

Zero waste week 2024

‘Minder Is Meer’. Dat is het motto van de derde Zero Waste Week die van 13 tot en met 19 mei plaatsvindt in Tielt en Ruiselede: een week vol inspirerende activiteiten om ‘goesting’ te krijgen in duurzaam en klimaatvriendelijk consumeren en leven.

ZERO WASTE WEEK TIELT RUISELEDE alt

‘Minder Is Meer’. Dat is het motto van de derde Zero Waste Week die van 13 tot en met 19 mei plaatsvindt in Tielt en Ruiselede: een week vol inspirerende activiteiten om ‘goesting’ te krijgen in duurzaam en klimaatvriendelijk consumeren en leven. Vanuit respect voor onze omgeving en onze medemens. Het kernteam op bovenstaande foto leidt alles in goede banen, maar heel wat medewerkers zetten mee hun schouders onder dit verhaal.

Naast heel wat initiatieven binnen eigen verenigingen en scholen, organiseren we een waaier aan activiteiten voor het ruime publiek. Opvallende grote publiekstrekkers om naar uit te kijken, worden een bruisend klimaatcafé, een mysterieuze kledingketting en een lezing van weervrouw Jacotte Brokken.

  • Recykleren
  • Foto cafe met logo

Het klimaatcafé in het Koetshuis van Mulle de Terschueren wordt een heerlijk ouderwets bruin café waarin allerlei activiteiten rond de klimaatproblematiek plaatsvinden, of waar mensen gewoon gezellig samenkomen om iets te drinken en wat te keuvelen. Het klimaatcafé wordt opgezet van 6/5 tot 31/5 (dus langer dan de zero waste week zelf). Er worden activiteiten, lezingen en gezelschapsspelen in voorzien, maar ook scholen, verenigingen, vrienden- of collega-groepen kunnen er terecht voor een activiteit en een drankje.

De kledingketting… Die houden we bewust nog een beetje mysterieus. Maar de hele week lang zal het op verschillende plaatsen wat borrelen, en op zaterdagnamiddag 18/5 volgt een apotheose in de publieke ruimte.

Jacotte Brokken brengt een verhaal over klimaatverandering voor leerlingen van het middelbaar onderwijs en spreekt ook voor het ruime publiek in Ruiselede op woensdagavond 15 mei.

Eigen initiatieven komen er in grote getale vanuit de scholen: een gigantische fietsactie met klimaatontbijt op woensdagmorgen, een swapshop in De Bron, een projectweek in Park Uniek, een boomplantactie op campus De Reynaert, straattheater voor de lagere scholen in Ruiselede en een actie rond kledij in Buso school De Ster. In het Sint-Andriesziekenhuis zal aandacht zijn voor duurzamer gebruik van materialen in het operatiekwartier.

  • Nick meynen OPEK
  • Brokken
  • Sarah vandoorne kleerkastvasten web

Voor het ruime publiek komen er lezingen door Nick Meynen over (ont)groeien en door Sarah Vandoorne over ‘Kleerkastvasten’.

Er zijn ook twee workshops van Stoflov gepland over creatief hergebruik van kledij: eentje op woensdag in De Kringwinkel en eentje op zaterdag in Ruiselede. Eveneens in Ruiselede: een workshop over cosmetica met natuurlijke producten. Verder zijn er workshops WC bommen maken (in de Bibliotheek) en bijenwasdoeken maken (door Femma in Bokaal).

Voorts opnieuw een aantal vaste waarden zoals het jaarlijkse Repair Café in het VTI en ‘Recykleren’ door de jeugdbeweging de Kleine Torenvalk.

Natuurpunt De Torenvalk organiseert ook een reeks begeleide natuurwandelingen, met name voor scholen tijdens de week maar (onder voorbehoud) ook voor het grote publiek in het weekend.

In Mivalti komt een pop-up-actie rond kledij en in de verpakkingsarme winkel Bokaal kunnen op aanvraag interactieve rondleidingen geregeld worden. Ook het project Basta! rond herbruikbaar cateringmateriaal wordt verder in de kijker gezet.

Het definitieve programma is vanaf midden april te raadplegen op www.zerowasteweektielt.be. Check zeker ook de facebookpagina.

Datum bericht do 4 april '24