September 2019 - oktober 2023

Stress & Burn-Out

Stress en burn out anders bekeken

In Roeselare doen ze het al...

In 2022 richtte Avansa, samen met een aantal bedrijven en organisaties uit de regio Roeselare, een coalitie tegen stress en burn-out op. De coalitie bestaat uit Skyline Communications, De Lochting, Acerta, Liantis, Idewe, Stad Roeselare en AZ Delta. Dé Roeselaarse coalitie tegen stress en burn-out.

We luisterden naar de verhalen van medewerkers en leidinggevenden. Op basis van deze verhalen maakte regisseur Lucas Vandenbussche een inspringtheater. Een inspringtheater bestaat uit verschillende scènes rond een overkoepelend thema (in dit geval ‘burn-out’). De acteurs zijn gewone mensen. Elke scène schuift een dilemma of probleem naar voor. Eerst spelen de acteurs de scène zonder inbreng van het publiek. Bij een tweede uitvoering mag het publiek ‘inspringen’, een rol overpakken en het verhaal een andere richting uitduwen. Na elke interventie begeleidt de moderator een kort gesprek met het publiek. Dit gesprek kan aanleiding geven tot weer een nieuwe tussenkomst. Zo wisselen publiek en spelers meningen, ervaringen en gevoelens uit.

Deze coalitie brengt leidinggevenden en HR-managers samen rond het thema.

In de coalitie geven we het burn-outtraject vorm vanuit de gezamenlijke noden.

  • De leden van de coalitie leren van elkaar door intervisie;

  • Hun werknemers én leidinggevenden kunnen aan democratisch tarief met andere inwoners uit Roeselare deelnemen aan vormingen die we samen organiseren in Roeselare in de strijd tegen stress en burn-out;

  • De coalitie maakt de preventieve aanpak i.v.m. stress en burn-out zichtbaar.

Waarom?

Er is veel psychische kwetsbaarheid, en die neemt toe in Vlaanderen en in onze regio. Praten over gevoelens en kwetsbaarheid ligt in onze regio moeilijker dan op andere plekken. In deze welvarende, actieve regio is er veel stress en burn-out. Burn-out is een veel voorkomende oorzaak van afwezigheid op het werk geworden, ook van trouwe en enthousiaste medewerkers.

Avansa ijvert voor een samenleving waarin iedereen meetelt en meedoet. Wie uitvalt met een burn-out maken we sterker. Via het verhaal en de ervaringen van mensen met burn-out bevragen we de samenleving.

In Roeselare richten we vanaf 2022 samen met een aantal bedrijven en organisaties uit de regio Roeselare een coalitie tegen stress en burn-out op.

Waarover gaat dit?

In een eerste fase van het burn-outproject 'De Kanarie in de Koolmijn' (in 2019) werd vooral het perspectief van mensen met burn-out in het licht gezet.

In deze tweede fase (vanaf 2022) leggen we de focus op preventie van burn-out in bedrijven en organisaties. We starten vanuit de gezamenlijke zorg voor het psychisch welzijn, zowel van werknemer als werkgever.

Het project wordt ondersteund door...

ARhus, BIE Midwest, Herstelacademie, ABVV en CM Roeselare-Tielt.
Het project is gesubsidieerd door Stad Roeselare.

In samenwerking met