Januari 2022 - …

Jouw burn-out is ons probleem

Knipsel22

Het burn-out inspringtheater, of: hoe werkgevers en werknemers samen de strijd aangaan tegen burn-out

Inspringtheater is een interactieve vorm van overleg met de aanwezige personeelsleden om zo het thema stress en burn-out op de werkvloer aan te kaarten, om samen bedenkingen en suggesties te formuleren en zo het taboe te doorbreken.
Er zijn in totaal 6 verhaallijnen (17 scènes) over 6 verschillende aspecten die stress veroorzaken. Als organisatie kies je 3 à 4 verhaallijnen die best passen in je eigen werksituatie. Een inspringtheater duurt ongeveer 2 uur.

Heb je interesse om het inspringtheater in te zetten in jouw organisatie? Dat is mogelijk. Wil je meer info? Contacteer dan Rie Vanduren (rie.vanduren@avansa.be | 0474/803.709)

In Roeselare doen ze het al...

In 2022 richtte Avansa, samen met een aantal bedrijven en organisaties uit de regio Roeselare, een coalitie tegen stress en burn-out op. De coalitie bestaat uit Skyline Communications, De Lochting, Acerta, Liantis, Idewe, Stad Roeselare en AZ Delta. Dé Roeselaarse coalitie tegen stress en burn-out.

We luisterden naar de verhalen van medewerkers en leidinggevenden. Op basis van deze verhalen maakte regisseur Lucas Vandenbussche een inspringtheater. Een inspringtheater bestaat uit verschillende scènes rond een overkoepelend thema (in dit geval ‘burn-out’). De acteurs zijn gewone mensen. Elke scène schuift een dilemma of probleem naar voor. Eerst spelen de acteurs de scène zonder inbreng van het publiek. Bij een tweede uitvoering mag het publiek ‘inspringen’, een rol overpakken en het verhaal een andere richting uitduwen. Na elke interventie begeleidt de moderator een kort gesprek met het publiek. Dit gesprek kan aanleiding geven tot weer een nieuwe tussenkomst. Zo wisselen publiek en spelers meningen, ervaringen en gevoelens uit (meer over inspringtheater op burnoutkanarie.be).

Deze coalitie brengt leidinggevenden en HR-managers samen rond het thema.
In de coalitie geven we het burn-outtraject vorm vanuit de gezamenlijke noden.

  • De leden van de coalitie leren van elkaar door intervisie;

  • Hun werknemers én leidinggevenden kunnen aan democratisch tarief met andere inwoners uit Roeselare deelnemen aan vormingen die we samen organiseren in Roeselare in de strijd tegen stress en burn-out;

  • De coalitie maakt de preventieve aanpak i.v.m. stress en burn-out zichtbaar.

première inspringtheater burn-out (Roeselare, 26 januari '23)

Waarom?

Er is veel psychische kwetsbaarheid, en die neemt toe in Vlaanderen en in onze regio. Praten over gevoelens en kwetsbaarheid ligt in onze regio moeilijker dan op andere plekken. In deze welvarende, actieve regio is er veel stress en burn-out. Burn-out is een veel voorkomende oorzaak van afwezigheid op het werk geworden, ook van trouwe en enthousiaste medewerkers.

Avansa ijvert voor een samenleving waarin iedereen meetelt en meedoet. Wie uitvalt met een burn-out maken we sterker. Via het verhaal en de ervaringen van mensen met burn-out bevragen we de samenleving.

In Roeselare richten we vanaf 2022 samen met een aantal bedrijven en organisaties uit de regio Roeselare een coalitie tegen stress en burn-out op.

Cirkel2 Medium

Waarover gaat dit?

In een eerste fase van het burn-outproject 'De Kanarie in de Koolmijn' (in 2019) werd vooral het perspectief van mensen met burn-out in het licht gezet.

In deze tweede fase (vanaf 2022) leggen we de focus op preventie van burn-out in bedrijven en organisaties. We starten vanuit de gezamenlijke zorg voor het psychisch welzijn, zowel van werknemer als werkgever.

Het project wordt ondersteund door...

ARhus, BIE Midwest, Herstelacademie, ABVV en CM Roeselare-Tielt.
Het project is gesubsidieerd door Stad Roeselare.

Volg ons

Alle informatie over de Roeselaarse coalitie tegen burn-out krijg je bij projectverantwoordelijken Nathalie Van Leuven (nathalie.vanleuven@avansa.be) en Rie Vanduren (rie.vanduren@avansa.be).

In samenwerking met