Augustus 2022 - …

Roeselaarse coalitie tegen burn-out

Kopie van Cirkel2 Medium

Waarover gaat dit project?

Burn-out is een veel voorkomende oorzaak van afwezigheid op het werk geworden, ook van trouwe en enthousiaste medewerkers.

In een eerste fase van het burn-outproject 'De Kanarie in de Koolmijn' (in 2019) werd vooral het perspectief van mensen met burn-out in het licht gezet.
In deze tweede fase (vanaf 2022) leggen we de focus op preventie van burn-out in bedrijven en organisaties. We starten vanuit de gezamenlijke zorg voor het psychisch welzijn, zowel van werknemer als werkgever.

Wat staat er te gebeuren?

 • We richten samen met een aantal bedrijven en organisaties uit de regio Roeselare een coalitie tegen stress en burn-out op. De coalitie bestaat uit Skyline Communications, De Lochting, Acerta, Liantis, Idewe, Stad Roeselare en Avansa Mid- en Zuidwest. We komen naar buiten als dé Roeselaarse coalitie tegen stress en burn-out.
 • We luisteren naar de verhalen van medewerkers en leidinggevenden. Op basis van deze verhalen maakt een regisseur een script met korte, geanonimiseerde scènes. Dit zgn. forumtheater (meer over forumtheater op burnoutkanarie.be) brengt in de organisatie het empathisch gesprek op gang over de problematiek, het nodigt uit om de verschillende aspecten van de mogelijke aanpak te bespreken.

 • Deze coalitie brengt leidinggevenden en HR-managers samen rond het thema.
  In de coalitie geven we het burn-outtraject vorm vanuit de gezamenlijke noden.

  • De leden van de coalitie leren van elkaar door intervisie;

  • Hun werknemers én leidinggevenden kunnen aan democratisch tarief met andere inwoners uit Roeselare deelnemen aan vormingen die we samen organiseren in Roeselare in de strijd tegen stress en burn-out;

  • De coalitie maakt de preventieve aanpak i.v.m. stress en burn-out zichtbaar.

Samen steken we andere bedrijven en organisaties aan! Wil je als bedrijf of organisatie deel uitmaken van deze coalitie? Neem dan contact op met Nathalie Van Leuven (nathalie.vanleuven@avansa.be) of Rie Vanduren (rie.vanduren@avansa.be).

Belangrijk is dat de verschillende afdelingen van een bedrijf/organisatie betrokken zijn en zich betrokken voelen. We gaan voor een participatieve aanpak, gericht op individu en organisatie (zie advies http://www.cnt-nar.be/ADVIES/advies-2218.pdf).

Waarom kiest Avansa hiervoor?

Er is veel psychische kwetsbaarheid, en die neemt toe in Vlaanderen en in onze regio. Praten over gevoelens en kwetsbaarheid ligt in onze regio moeilijker dan op andere plekken. In deze welvarende, actieve regio is er veel stress en burn-out.
Avansa ijvert voor een samenleving waarin iedereen meetelt en meedoet. Wie uitvalt met een burn-out maken we sterker. Via het verhaal en de ervaringen van mensen met burn-out bevragen we de samenleving.

Wie zijn de partners?

In dit project werken we samen met ARhus, BIE Midwest, Herstelacademie, ABVV en CM Roeselare-Tielt.
Het project is gesubsidieerd door Stad Roeselare.

Volg ons

Alle informatie over de Roeselaarse coalitie tegen burn-out krijg je bij projectverantwoordelijken Nathalie Van Leuven (nathalie.vanleuven@avansa.be) en Rie Vanduren (rie.vanduren@avansa.be).

In samenwerking met