Duurzaamheid

Ecopolis Kortrijk 2022

Roman Krznaric is de centrale gast in Kortrijk op zaterdag 1 oktober. Maak kans op gratis boeken van de aanwezige auteurs!

95be6242 7de0 db15 fe97 8ed615ee3f8a

Multiple (hi)stories, Multiple futures

Maatschappelijke, ecologische en economische crisissen dwingen ons om na te denken over een radicaal andere manier van leven. Kunnen ongehoorde verhalen ons daarbij helpen? Verhalen die linken leggen tussen verschillende generaties, tussen geografische gebieden die ver van elkaar liggen of tussen oude kennis en technologie. Kan activisme als vorm van liefde ons verder brengen dan doemdenken?

Ecopolis (ecopolis.be) brengt verhalen die voor deze nieuwe wereld een inclusieve en duurzame toekomst verbeelden.
In Kortrijk vind Ecopolis dit jaar plaats op zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2022.

  • zaterdag 1 oktober: Roman Krznaric en Frank Keizer (Budascoop Kortrijk).

De Brits-Australische cultuurhistoricus en publieksfilosoof Roman Krznaric is medeoprichter van - en docent - aan de School of Life in Londen. Krznaric doceerde eerder aan diverse prominente Britse universiteiten, was tuinman en werkte in Midden-Amerika op het gebied van mensenrechten. Hij is op oprichter van het eerste Empathy Museum ter wereld. De auteur van The Good Ancestor (vertaald als 'De goede voorouder') geeft een eerste inkijk in een nieuw boek dat onderzoekt wat we kunnen leren uit 3000 jaar aan menselijke geschiedenis om de urgenties van de 21e eeuw te tackelen, van klimaatverandering, waterschaarste tot onze verslaving aan consumptie.
Frank Keizer
(1987) is dichter en essayist. Hij is de auteur van twee veelgeprezen dichtbundels, 'Onder normale omstandigheden' (2016) en 'Lief slecht ding' (2019). 'De introductie van het plot' is zijn nieuwe bundel. Hoe kunnen we stoppen met de roofbouw die het kapitalisme pleegt op onze lichamen en de aarde? Een avontuurlijke oefening in collectief denken.
Beiden worden in het Engels geïnterviewd door journalist Dirk Vandenberghe.

  • Op zondag 2 oktober onderzoeken we de toekomst van werk (BK6 en Budascoop Kortrijk)

Ziet die toekomst er anders uit dan hoe we nu werken? Welke visies helpen ons om hier antwoord op te geven? Kunnen onderzoekers, schrijvers en andere kunstenaars onze verbeelding aanscherpen en nieuwe mogelijkheden van samenwerken aanreiken? Met o.m. Nada Gambier, Herman Loos, Diederik Peeters en Anna Czapski, Tash Aw, Sébastien Hendrickx,... Klik hier voor meer informatie.

De organisatie van Ecopolis in Kortrijk ligt in handen van kunstencentrum BUDA, DURF2030, Avansa MZW, Oikos, bibliotheek Kortrijk, stad Kortrijk en Masereelfonds Kortrijk.

Datum bericht ma 27 juni '22