Het (gratis) Magazine van DIALOOG neemt jou - de lezer - mee doorheen de afgelopen jaren van het project DIALOOG: een glimp van de vele activiteiten en de bijhorende ontmoetingen, de verhalen die werden gecapteerd met een podcast en een film, de verhalen van onrecht en crisis, maar evengoed van kracht en verbinding, met ook vernieuwende ideeën, concepten, praktijken die de samenleving in de richting van Herstel duwen, …
Beste lezer van het Magazine,
We leven in bewogen tijden. Oorlog, de klimaatcrisis, de afbrokkeling van de democratie, grensoverschrijdend gedrag, racisme, armoede en ongelijkheid ... Ze zetten onze samenleving onder druk. Normen en waarden komen op losse schroeven te staan. Hier en daar ontstaan brandhaarden, conflicten, of zelfs strafbare feiten. De schade – persoonlijk én maatschappelijk – is vaak groot.
Hoe gaan we hiermee om, op een manier die verbindend werkt? Hoe kijken we naar daders, naar slachtoffers, en naar de samenleving als geheel? Hoe kunnen we schade herstellen? Hoe geven we erkenning aan ieders noden? Hoe creëren we kansen om verantwoordelijkheid op te nemen voor wat gebeurd is? Hoe voorkomen we herhaling? En welke rol kan dialoog of bemiddeling hierin spelen?
Vragen zoals deze stonden centraal in het project DIALOOG, dat liep van 2021 tot 2023.
De kiem van het project DIALOOG werd gelegd in het voorjaar van 2020, toen tien Avansa’s, De Rode Antraciet en De Huizen vzw hun krachten bundelden voor een project rond de maatschappelijke thema’s misdaad, straf en herstel. Later sloten ook Moderator vzw en tal van regionale partners aan. Eind 2020 kreeg het project officieel groen licht – en financiering – van het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse overheid, als sociaal-cultureel laboratoriumproject.
Sindsdien is er heel wat in beweging gezet. Van workshops Poetry Slam in gevangenissen, waarin gedetineerden en burgers samenwerkten, tot briefwisselingen via creatieve DIALOOGvliegers. Er was het filmfestival Ciné Détiné, webinars over straf en herstel, inspirerende lezingen en ontmoetingen tijdens Parlé Détiné en Prison Talks.
De podcast Iedereen Levenslang? bracht verhalen van ex-gedetineerden en slachtoffers. De briefwisseling Gevangen in woorden bracht een rechter, een advocaat, een slachtoffer en een gedetineerde samen om vanuit verschillende perspectieven te reflecteren op ons strafmodel. In DIALOOGgroepen gingen burgers en gedetineerden samen het gesprek aan, wat uiteindelijk leidde tot de theaterperformance 123 vragen – een manier om de dialoog ook breder in de samenleving te blijven voeren.
Met DIALOOG wilden we bruggen bouwen tussen mensen. Want wanneer burgers zich – elk vanuit hun unieke perspectief – verbinden rond maatschappelijke vragen zoals straf en herstel, groeit hun vermogen om verantwoordelijkheid op te nemen voor zichzelf én voor elkaar. In een samenleving waarin ruimte is voor fundamenteel herstel, wordt herstellen iets vanzelfsprekends – geen uitzondering.
We hopen dat DIALOOG concrete handvatten heeft aangereikt om met deze complexe thema’s om te gaan. Dat we gesloten werelden hebben kunnen openen. Dat we herstel – als idee én als praktijk – iets meer tot een publieke zaak hebben kunnen maken.
Het (gratis) Magazine van DIALOOG neemt je mee langs de voorbije jaren van het project:
een blik op de vele activiteiten en ontmoetingen,
verhalen uit de podcast Iedereen Levenslang? en de docufilm overdemurenheen – verhalen van onrecht en crisis, maar ook van kracht en verbondenheid,
vernieuwende ideeën, praktijken en concepten die onze samenleving richting herstel duwen.
Laten we samen blijven luisteren – ook naar wat soms onhoorbaar is – en blijven vertellen.
Gebruik daarvoor gerust het Magazine. Laat het rondslingeren op de salontafel, geef het door aan de buurvrouw, neem het mee naar de kapper (en laat het daar achter), of deel de digitale versie (zie hieronder) met vrienden en familie.
Tot ... ergens onderweg.