September 2022 - augustus 2023

Vrouwen van RSL

Logo project Vrouwen van Rsl

Wat is dit?

Met het project ‘Vrouwen van RSL’ organiseren we een jaar lang maandelijks een verbindende activiteit voor volwassen vrouwen met diverse achtergronden. We werken hiervoor samen met diversiteitsorganisaties in Roeselare en met vrouwenbewegingen uit de regio.

Met een slotevent op het einde van het werkjaar dat we participatief organiseren met de vrouwen, slaan we de brug naar het brede publiek.

Waarom doen we dit?

De Roeselaarse diversiteitsorganisaties signaleerden een tekort aan vrijetijdsactiviteiten voor hun vrouwelijk publiek. Vrouwenorganisaties gaven dan weer aan dat ze er maar moeilijk in slagen een divers publiek te bereiken met hun aanbod. Met deze pilootsamenwerking wil Avansa Mid- en Zuidwest verbinding creëren en ontmoeting mogelijk maken.

De activiteiten worden bewust enkel voor vrouwen (en hun kinderen) georganiseerd, dit omdat de empowerment van vrouwen nog steeds aan de orde is vandaag. Vrouwen zitten nog (te) vaak in zwakkere posities zoals armoede, huiselijk en seksueel geweld en lage lonen. Vrouwen verdienen dan ook plekken waar ze kunnen samenkomen en elkaar versterken. Een plaats waar ze zich veilig voelen en zaken kunnen delen. Wanneer activiteiten openstaan voor iedereen, verdwijnt deze doelstelling snel naar de achtergrond.

Ook komen mensen graag samen op basis van affiniteit, met mensen waarmee ze zich identificeren, waarin ze zich herkennen en waarbij ze zich comfortabel voelen. Door de verbinding in het ‘vrouw zijn’ kunnen bruggen tussen verschillende achtergronden gebouwd worden.

Bovendien is het een voordeel om in interculturele settings alleen met vrouwen te werken. De ervaring van Roeselaarse partners leert ons dat activiteiten voor uitsluitend vrouwen veiligheid creëert en zo ook drempelverlagend werkt.

Op lange termijn hopen we dat er mobiliteit ontstaat tussen de reguliere werking van de diversiteitsorganisaties en die van de vrouwenorganisaties. Op die manier stijgt de volwaardige participatie aan het vrijetijdsaanbod door kwetsbare doelgroepen in Roeselare waardoor de sociale integratie toeneemt.

Welke activiteiten staan er op onze agenda?

  • Woensdag 21 september 2022: Kick Off Pick Nick
  • Zaterdag 22 oktober 2022: Knutsel en Klap - thema: macramé en kruidenpotjes
  • Dinsdag 22 november 2022: Dansavond
  • Woensdag 21 december 2022: Knutsel en Klap - thema: winterversiering
  • Zaterdag 21 januari 2023 (10u - 12u30): Kookvoormiddag - Hartige hapjes en zoete lekkernijen
  • Dinsdag 28 februari 2023 (19u30 - 21u): Beauty en Wellness - laat je verwennen!
  • Woensdag 15 maart 2023 (14u - 17u): juwelen maken (kettingen, oorbellen en ringen) + kinderactiviteit
  • Zaterdag 29 april 2023 (10u - 12u30): wandeling met 'powervrouwen'
  • Dinsdag 23 mei 2023 (19u30 - 21u): pimp je kledij!

Wie zijn de partners?

Femma Wereldvrouwen, Rebelle, Ferm, RSLOpPost, FMDO, Wereldhuis Provincie West-Vlaanderen en ARhus.

Het project wordt gesubsidieerd door Stad Roeselare.

Waarom kiest Avansa hiervoor?

Met Avansa Mid- en Zuidwest zetten we tijdens de huidige beleidsperiode volop in op ontmoeting in onze multi-diverse samenleving. Met dit project willen we verbinding creëren tussen vrouwen van verschillende achtergronden die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten.