Actualiteit

Een verslag van theatervoorstelling ‘De Kansendans’.

'De Kansendans' brengt aangrijpende getuigenis over generatiearmoede.

Kansendans theater

Eind 2021 schreven Caro Bridts (ervaringsdeskundige) en Lieven De Pril (Welzijnsschakels vzw) het boek ‘De Kansendans’. Het vertelt het aangrijpende en waargebeurde levensverhaal van Caro, die opgroeide in generatiearmoede. Op basis van het boek werd een gelijknamige theatervoorstelling gecreëerd door professioneel educatief theatergezelschap Pacoproducties. Het levensverhaal van Caro wordt heel levendig en meeslepend gebracht door actrice Stefanie Moens, die de ontnuchterende ervaringen van Caro gestalte geeft in een confronterende monoloog. Sinds december 2022 toert de voorstelling door Vlaanderen.

Op maandag 11 december 2023 organiseerden Avansa Mid- en Zuidwest, de Dienst Diaconie van het Bisdom Brugge, Stadsklooster De Bron en Kerk-in-Kortrijk een voorstelling van ‘De Kansendans’ in Harelbeke.

Kansendans1

Actrice Stefanie Moens dompelde de toeschouwers onder in de rauwe en overweldigende emoties die het levensverhaal van Caro oproepen: woede, wanhoop, machteloosheid, eenzaamheid, onbegrip,… De combinatie van uitmuntende acteerprestaties met geluid- en filmmontages, gaf het publiek niet alleen een inkijk in het leven van Caro, maar ook in de ruimere problematiek van generatiearmoede. Het is een problematiek waar we ons zelden bewust van zijn.

Al te vaak vervalt het armoede-debat in stereotypen over mensen in armoedesituaties.

Maar echt inzicht in de oorzaken van die armoede – en in het tragisch lot van talloze kwetsbare medeburgers – ontbreekt. Doorheen het theaterstuk klonk dan ook meermaals de oproep tot hernieuwde dynamiek in de strijd tegen armoede. Er is dringend nood aan meer inspanningen!

De oproep tot meer inspanningen in de strijd tegen armoede werd na de voorstelling ook herhaald door Caro zelf, die in het publiek aanwezig was en ook even het podium beklom om samen met actrice Stefanie het woord te nemen. Ze drukte haar dankbaarheid uit voor het talrijk opgekomen publiek, niet alleen in Harelbeke, maar ook elders in Vlaanderen.

Caro en Stefanie gaven toe dankbaar verrast te zijn door de brede interesse voor ‘De Kansendans’ in alle Vlaamse provincies. Ze riepen de aanwezigen ook op om zich in te blijven zetten voor de vele mensen die dezelfde ervaringen hebben als Caro. Mensen die eveneens gebukt gaan onder generatiearmoede en die geconfronteerd worden met veel onbegrip en vooroordelen.

Na afloop van de voorstelling werd er nog uitvoerig nagepraat bij een gratis drankje dat aangeboden werd door de organisatoren. Er klonk veel lof en bewondering: voor de acteerprestatie van Stefanie, maar zeker ook voor de moed van Caro om haar levensverhaal te delen en zich zo kwetsbaar op te stellen (al zou Caro zichzelf zeker niet als moedig omschrijven). Onder de aanwezigen waren er veel mensen die verbonden zijn aan een Welzijnsschakel, ook mensen die zich zelf in een armoedesituatie bevinden.

Mensen in een armoedesituatie konden zich herkennen in het levensverhaal van Caro en voelden zich gesterkt door haar krachtige getuigenis.

Iedereen was het er alvast over eens dat het beleid, de hulpverlening, de vrijwilligers en de armoedeorganisaties zich onverminderd moeten blijven inzetten in de strijd tegen armoede. Er is nood aan duurzame oplossingen. Armoedebestrijding kan en moet anders!

We zouden hier nog veel kunnen schrijven over ‘De Kansendans’, maar we willen u – beste lezer – vooral warm maken om zelf een voorstelling bij te wonen. Klik hier voor een overzicht van de geplande voorstellingen in 2024.

Vanuit de Dienst Diaconie willen we pastorale teams en Welzijnsschakels aanmoedigen om zelf een voorstelling van 'De Kansendans' te organiseren. Er kunnen subsidies voor aangevraagd worden bij de Vlaamse Overheid. Voor meer informatie, klik hier.

P1041119
Datum bericht wo 13 december '23