Juli 2024 - …

Ieders Stem Telt ... ook die van jou.

IST projectpagina

Waarover gaat Ieders Stem Telt?

Kom jij in jouw sportclub, vereniging of buurt ook mensen tegen die zich afvragen of onze democratie nog werkt? Of het zin heeft om te gaan stemmen? En hoe dat nu precies zit met die afgeschafte opkomstplicht voor de lokale verkiezingen? En wat als je blanco of ongeldig stemt, gaat die dan naar de meerderheid?

Ongetwijfeld herkenbare vragen, met niet altijd gemakkelijke antwoorden.

Op 13 oktober zijn er lokale verkiezingen, met o.a. een afgeschafte opkomstplicht. Wie geen stem wenst uit te brengen, hoeft dus niet meer naar het stemhokje te gaan.

In regio Mid- en Zuid-West-Vlaanderen slaan verschillende organisaties onder de vlag van ‘Ieders Stem Telt’ de handen in elkaar om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om wel te gaan stemmen.

  • Want via je stem heb je invloed op de vorming van een lokaal bestuur, het beleid dat ze voeren en wat dat voor jou betekent.
  • Denk maar aan een betaalbare en kwaliteitsvolle woning, loketten waar je gemakkelijk terecht kan, een speelplein om de hoek, een toegankelijke bibliotheek … bezorgdheden van mensen, waar de politiek een impact op heeft.

Ontdek hieronder ons vormingsaanbod om het met jouw vereniging te hebben ‘over de lokale verkiezingen’.

Istspreken

Vormingsaanbod: over de lokale verkiezingen

  • Inhoud: via groepswerk gaan we aan de slag over politiek en democratie, over verkiezingen, het belang van stemmen, en goed geïnformeerd je stemkeuze maken!
  • Voor wie? Voor plekken en groepen waar mensen in een kwetsbare positie samen komen: sociale huizen, inloophuizen, welzijnsschakels, verenigingen waar armen het woord nemen, buurtwerk, wijkcentra, etc ...
  • Duur? 2 uur.
  • Groep? Minimum 6 tot maximaal 15 personen.
  • Kostprijs: Gratis. Wel zien we graag onze vervoersonkosten betaald. Daarbij is een tas koffie + een lekker taartje altijd welkom. :)
  • Waar? De cursussen gaan steeds door op locatie, in de gemeente waar de deelnemers wonen, binnen een vereniging of organisatie waar de deelnemers mee vertrouwd zijn. Bij jullie dus.
Volg ons 3

Interesse in het vormingsaanbod? Neem dan contact op met stafmedewerker Kurt Declercq: kurt.declercq@avansa.be

Wie is 'Ieders Stem Telt' in de regio Mid- en Zuid-West-Vlaanderen?

Ieders Stem Telt regio MZW is een samenwerking van 30 organisaties uit het middenveld, waaronder Avansa Mid- en Zuidwest, ABVV West-Vlaanderen, Beweging.net, Welzijnsschakels, Welzijnszorg, Ligo Midden- en Zuid-West-Vlaanderen, A'kZie, 't Kringske, T'Hope, Saamo, ... en vele anderen.

Samen streven we naar de participatie van alle groepen in de samenleving, zodat niemand buiten spel wordt gezet. Meer informatie over Ieders Stem Telt lees je op de website iedersstemtelt.be.

Istregiomzw

Waarom sluit Avansa MZW aan bij 'Ieders Stem Telt'?

Avansa ijvert voor een samenleving waarin iedereen meetelt en meedoet. Ieders inbreng is cruciaal in een echte democratische, zorgzame samenleving.