Januari 2010 - …

Vorming voor kansengroepen

DSC05147

Avansa Mid- en Zuidwest heeft als opdracht om het vrijetijdsleren toegankelijk te maken voor iedere inwoner van de regio Kortrijk-Roeselare-Tielt. Niet iedereen vindt echter zomaar de weg naar vorming; mensen in (kans)armoede ervaren dikwijls drempels om deel te nemen aan vorming of cultuur. Dat is niet anders voor ons eigen vormingsaanbod, en daarom, om deze opdracht waar te maken, doen we inspanningen om die drempels te verlagen.

De ervaring leert ons dat we verschillende sporen moeten volgen om vorming aantrekkelijk en bereikbaar te maken voor deze doelgroep. Onze focus ligt hierbij steeds op het versterken van het individu, om zo te kunnen deelnemen aan de samenleving.

Tijdens projecten pakken we, samen met de deelnemers, thema's grondiger aan. Zo zijn we al enkele jaren betrokken bij de opleiding van brugfiguren in Kortrijk, de zgn. 'Wijsneuzen', die mensen op weg helpen doorheen de sociale kaart van Kortrijk.

Onze MIA-coaches geven in de regio allerlei vormingsactiviteiten zoals 'Word een held met geld', 'Sterk', 'Gezond en Budgetvriendelijk koken', 'Smartphone', ... Deze begeleiders/coaches zijn opgeleid om in de projecten met mensen in armoede niet alleen de inhoud aan te brengen maar ook het persoonlijke proces te begeleiden.

Daarnaast willen we in het open vormingsaanbod (lezingen, debatten, gesprekstafels,...) kritisch reflecteren op het thema armoede in de samenleving.

Die verschillende sporen klaren we uit in de brochure ‘vorming voor kansengroepen’. We stellen er onze cursussen, workshops en projecten voor, en hopen organisaties en gemeentebesturen te inspireren om samen vorming aan te bieden, op maat van de kansengroepen, en van daaruit de brug te slaan naar een grotere participatie aan vorming en cultuur.

Wil je een gratis exemplaar van de brochure ontvangen?

Word je bij het lezen van de brochure enthousiast? Zit je met vragen of wil je ons voorstellen suggereren?

Aarzel niet om contact op te nemen met Kurt Declercq: 056-260 602 | 0487 47 61 89.

Je kan de brochure hier downloaden en digitaal doorbladeren via issuu.

Opgelet: Vanaf 1 april 2020 (de datum van aanvraag, NIET de startdatum van de reeks) veranderen de prijzen voor de exclusieve sessies door MIA-coaches:

  • € 150 (all-in) per sessie, voor openbare besturen (gemeente, OCMW,...)
  • € 120 (all-in) voor Welzijnsschakels, verenigingen en armoede-organisaties
IMG 20200820 WA0000