Op de lijst van de 10 meest gebruikte wachtwoorden prijken nog altijd voorbeelden als ‘1234’, ‘abc123’ of ‘starwars’. Wie echter slechte bedoelingen heeft, kraakt ze binnen enkele seconden. Om écht veilig te zijn moet je, naast het onthouden van talloze wachtwoorden, ook nog eens de gsm bij de hand houden voor tweestapsverificatie. Vervelend of voor je eigen bestwil?
In deze Digidoktersessie geven we concrete richtlijnen over hoe je je online accounts zo goed mogelijk kan beveiligen. Aan de hand van enkele voorbeelden leggen we eerst uit wat wachtwoorden zwak of sterk maakt.
Vervolgens tonen we hoe je ze in een wachtwoordkluis kan opbergen. Door het installeren van een browser-extensie heb je ze vervolgens altijd bij de hand, en spaar je je langetermijngeheugen een beetje uit. Tenslotte krijg je een manier om te checken of je wachtwoord al dan niet in een lek gevonden werd.
In het tweede deel van de sessie gaan we letterlijk een stap verder: we leggen uit wat tweestapsverificatie precies is, en wat het zo veilig maakt. We bekijken de verschillende mogelijkheden om het in te stellen, zoals sms- of mail, authenticators, back-upcodes of zelfs via ‘biometrische authenticatie’ (vingerafdruk of gezichtsherkenning).
Daarna voegen we de daad bij het woord, en tonen we in een demo hoe/waar je 2FA kan instellen in je Google-omgeving én op je Facebook-account.
Deze sessie gaat uitzonderlijk door in zaal Meilief (stadhuis, ingang naast Stationstraat 7).