Nieuws

Grijs aan Zet in Harelbeke

Lydie Debonne is één van de twintig castleden van De Generatie, een theatervoorstelling van Het Bataljong. Auteur en co-regisseur Arne De Jaegere ontmoette Lydie in 2022. Ze kijken reikhalzend uit naar het optreden in CC het SPOOR.

GA Zharelbeke

Lydie Debonne is één van de twintig castleden van De Generatie, een theatervoorstelling van Het Bataljong. Auteur en co-regisseur Arne De Jaegere ontmoette Lydie in 2022. Ze kijken reikhalzend uit naar het optreden in CC het SPOOR.

Het stuk De Generatie is de jongste worp van het theatergezelschap Het Bataljong binnen het project Grijs aan Zet. Het project richt zich op verhalen van ouderen over vooroordelen, betutteling, verlies van autonomie en discriminatie. Lydie: “Op een dag kwam Arne op bezoek in het woonzorgcentrum Ceder aan de Leie, waar ik al enkele jaren woon. Hij stelde een hoop vragen over verschillende zaken. Ik vertelde over de ziekte van mijn man Roger, hoe ik door corona niet bij hem mocht zijn, en alsnog de laatste drie dagen van zijn leven, bij hem mocht blijven. Hoe ik na zijn overlijden naar het woonzorgcentrum verhuisde en daar een nieuwe thuis vond.

Aan het einde van dat gesprek sprak Arne voor het eerst over het theater en polste of ik geen interesse had om mee te spelen. Ik twijfelde sterk. Ik was al twintig jaar niet meer actief, ook al had ik veel ervaring op het podium. Jaarlijks speelde ik met een showgroep voor de KAV meer dan 100 keer, van rusthuizen tot fabrieken.”

Arne: “Lydie vertelde me hoe intensief haar theaterperiode was. Toch twijfelde ze of ze het nog zou kunnen. Heel eerlijk heeft ze me toen geantwoord dat ze niet wist of ze het nog zou aankunnen. Ik heb haar toen gezegd: “Lydie, ik heb een uur met jou gepraat. Ik weet genoeg.” Pas dan durfde ze volmondig ja te antwoorden. Praten en een veilige context creëren voor de spelers, is belangrijk voor Het Bataljong. Wij werken steeds op dezelfde manier. We gaan met mensen in gesprek, luisteren en doen dingen met hen. Heel vaak komen we niet meteen in theatermodus, maar gaan we wandelen om op een speelse, actieve vorm een bepaalde dynamiek wakker te maken.”

Lydie: “Ik ging in september 2022 naar de eerste bijeenkomst en kende niemand. Toch voelde ik me daar snel thuis. Iedereen was heel vriendelijk, dat gaf zelfvertrouwen. Ik herinner me een bijzonder moment. Op een voormiddag schreef ik mijn eigen droom op, over de sterren en over onze plaats in het heelal. Toevallig vroeg Arne ons in de namiddag om onze droom op te schrijven. Van het een kwam het ander: die droom zit bijna integraal in de voorstelling.”

Arne: “Zo gaat het bij Het Bataljong. We proberen met die vrijgekomen sprankels en met alles wat ons wordt aangereikt een collage te maken en zo steentje voor steentje een voorstelling te bouwen.”

Lydie: “Jij verjongt! Dat kreeg ik vaak te horen van mensen die me het voorbije jaar zagen. De Generatie is voor mij fantastisch, ik beleef mijn derde jeugd en voel me jong. Ik ben 89 jaar en heb er in één keer 25 nieuwe vrienden bij. Wie kan dat zeggen? Met onze groep tonen wij aan dat de derde leeftijd ook nog iets kan betekenen. Veel mensen uit Harelbeke zijn enthousiast over de voorstelling, zelf kijk ik er ook heel erg naar uit.”

Arne: “Onze komst naar Harelbeke brengt wat teweeg, we voelen ons heel welgekomen. Naast de voorstelling staan o.m. een lezing, een tentoonstelling en een filmvoorstelling op het programma. We hadden het niet beter kunnen dromen.”

Waar komt Grijs aan Zet?

  • Tentoonstelling van 15 t.e.m. 30 sep tijdens openingstijden in LCD De Parette
  • Film Rebels 19/09 om 14 uur in LDC De Parette
  • Speelpretmobiel voor kinderen en grootouders woensdag 20/09 tussen 14 en 16 uur in LDC De Parette
  • Theater: De Generatie donderdag 21/09 om 14.30 uur en 20 uur in CC het SPOOR
  • Lezing over eenzaamheid en intimiteit bij ouderen dinsdag 26/09 om 19.30 uur in de bibliotheek Harelbeke.


www.harelbeke.be/grijsaanzet

Bron: Stadsmagazine Hblad (www.harelbeke.be/stadsmagazine)

Datum bericht vr 15 september '23