Aan het woord

Wat Nathalie inspireert

Hoe kunnen we goede voorouders zijn? Een ontmoeting met Roman Krznaric.

Empathisch zijn met de volgende generaties is misschien wel de mooiste en de grootste van alle morele uitdagingen

Wat Nathalie inspireert…

Op zaterdagavond 1 oktober was een heel bijzonder man te gast in Kortrijk. Een gast uit Engeland die onze ogen deed blinken en de harten deed stralen. Zijn naam: Roman Krznaric. We wilden hem al lang vragen, en plots stroomde alles samen tijdens Ecopolis.

Wat maakt die Roman zo speciaal, vraag je je waarschijnlijk af.

Krznaric sloopt een muur van abstractie. De strijd tegen de klimaatopwarming is niet tastbaar. Hoe begin je daaraan? En wanneer merk je dat het iets oplevert? Krznaric maakt het heel eenvoudig. Hij vraagt aan politici, beslissingsorganen, en eigenlijk ook aan jou en mij om je voor te stellen wat jouw zoon of dochter op 90-jarige leeftijd zou vertellen aan zijn of haar kleinkinderen over de beslissingen die jij nam.

Zie je hen daar al op een rijtje zitten en stemmen over mijn beslissingen en fratsen… mijn achterkleinkinderen? Met de trein of de auto naar familie die honderd kilometer verder woont? Met het vliegtuig of de trein op vakantie? Veggie of fastfood? K-Way-broek door de regen of snel de auto nemen? Een uitpuilende kledingkast of een handtas van de kringwinkel…

In een breder kader leert Krznaric ons dat deze manier van lange termijn-beslissingen leidt tot betere, diepere politieke beslissingen.

Deze manier van beslissen maakt ook vrijgeviger…Krznaric hoopt van ons goede erflaters te maken. “Wij erven het land niet van onze voorouders, we lenen het van onze nakomelingen.” Als mensen geprikkeld worden om aan hun persoonlijke nalatenschap te denken door eerst een opstel te schrijven over hoe ze na hun dood door toekomstige generaties worden herinnerd, doneert deze groep 45 procent meer geld aan goede doelen dan degenen die geen opstel schreven. Schrijf mee je opstel… Droom mee… Beheer mee als erflater… Wat als Kortrijk en omstreken binnen 100 jaar vol bossen staat omdat onze nog niet geboren nakomelingen dat de beste keuze vonden….?

“Empathisch zijn met de volgende generaties is misschien wel de mooiste en de grootste van alle morele uitdagingen”, zegt Krznaric. Dat bleef hangen in mijn gedachten.


Meer info

https://www.romankrznaric.com/
De documentaire VPRO-Tegenlicht-documentaire 'Time Rebels' - over 'De Goede Voorouder' - kan je bekijken op https://www.vpro.nl/programmas.
https://ecopolis.be/

Ecopolis Kortrijk 2022 was een organisatie van Avansa MZW, kunstencentrum BUDA, DURF2030, Oikos, Masereelfonds, bibliotheek Kortrijk en stad Kortrijk, in samenwerking met Theater Antigone, Refu Interim en Reset.Vlaanderen.

Datum bericht do 6 oktober '22