Internationale vrouwendag 2024

Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld! Net als ieder jaar, hangt er ook in 2024 een thema aan de Internationale Vrouwendag. Het thema van dit jaar is: 'Eén wereld, duizend vrouwen.'

Internationale vrouwendag

In onze regio zijn er voor de Internationale Vrouwendag terug tal van activiteiten:

Op de sofa (OC Marke)

Op donderdag 7 maart is er een boeiende avond voorzien. Op de sofa van Warda El-Kaddouri (taalkundige, onderzoeker) gaan inspirerende vrouwen met elkaar in gesprek. Myriem El-Kaddouri (woordkunstenares en advocate), Razia Arefi (Moeders voor Vrede Afghanistan), Karen Vázquez Guadarrama, regisseuse en cameravrouw voor Draw for Change en Ilse De Ruytter (Femma Wereldvrouwen) gaan o.a. praten over 'Het Glazen Plafond' en hoe je dit kan doorbreken.

Op straat voor vrouwenrechten (Grote Markt Kortrijk)

Verschillende organisaties komen op vrijdag 8 maart samen op straat protesteren en hebben 3 grote eisen:

  • Een grote investering in kinderdagverblijven en openbare diensten, die kreunen onder jarenlange besparingen.
  • Een hoger minimumloon. Een betere beloning in vrouwelijke sectoren om de financiële onafhankelijkheid van vrouwen te vergroten.
  • Meer budget voor preventie van seksistisch en seksueel geweld tegen vrouwen en kinderen, evenals serieus onderzoek naar de omvang van het probleem.

Lezing met Pascale Platel en Fien Sabbe + Vrouwen van RSL

  • In haar boek 'Schoonnijd' heeft Pascale Platel het over relaties, erotiek, de worstelingen en queesten met en van het leven. Samen met Fien Sabbe gaat ze in deze voorstelling dieper in op het vrouw-zijn in deze tijden. (Donderdag 07/03 - Villa Vandewalle)
  • De Vrouwen van RSL nemen je mee naar andere culturen aan de hand van verschillende kunstvormen. Inschrijven is niet nodig. (Vrijdag 08/03 - Villa Vandewalle)

Boeiende vrouwen-wandeling door Marke

Deze gaat door op zondag 10 maart en start in het OC Marke. Vanaf 14 uur kan je de wandeling van ongeveer 4,6 km ontdekken en zo ook 20 boeiende vrouwen uit Marke leren kennen via fotopanelen. Om 17u vertelt schrijfster Catherine Vuylsteke aan de hand van beelden en filmfragmenten het verhaal van 6 vrouwelijke topcartoonisten uit 6 landen en de impact die ze maken.

Datum bericht do 29 februari '24