Iedere week laten we een collega aan het woord over wat hen bezighoudt, op het werk of thuis, wat hen inspireert,... Maarten verdiept zich in een podcast van Sofie Lemaire en... vensterbanken!
In de vaak interessante podcast 'De wereld van Sofie' - waarin Sofie Lemaire van de nationale radio zo mooi "moh" kan zeggen als ze iets ongelooflijk boeiends te horen krijgt - kan ik je de bijzonder amusante aflevering aanraden waarin het gaat over... de vensterbank. Het bulkt van interessante wist-je-datjes: over de sanseveria bvb., en hoe die de weg naar onze huiskamers heeft weten te vinden, of over het Duitse hummeltje dat in nazi-Duitsland als Entartete Kunst werd weggezet.
De podcast begint in het Gentse SMAK, bij de tentoonstelling van het kunstenaarsduo Denicolai & Provoost. De compositie waar het over gaat heet 'Eyeliner'. Voor dit project selecteerden de kunstenaars tijdens een aantal stadswandelingen voorwerpen die ze op Gentse vensterbanken aantroffen. Die werden, met toestemming van de eigenaars, in het museum bijeengebracht. In de podcast spreekt Ivo Provoost over de vensterbank als "een culturele vloedlijn waar objecten op aanspoelen".
Wat er op deze vloedlijn aanspoelt, en er blijft liggen, zegt iets over wie er woont en wat de bewoner van het huis belangrijk vindt. En dat mag gerust, subtiel of minder subtiel, worden gecommuniceerd met de buitenwereld: de wandelende passant die misschien niet kan binnenkijken in het huis, maar zich daar met de keuze van de getoonde objecten, aan de andere kant van het venster, wel iets bij kan voorstellen.
Voor mijn eigen raam staat een kartonnen modelschip-in-een-fles, bij gebrek aan een echt exemplaar dat ik ooit hoop te kunnen vinden op een rommelmarkt. Toch heb ik er al voorbijgangers kort naar zien kijken, zich een fractie afvragen of dat nu een echt miniatuurschip is in een echte glazen fles. Mis poes. (ook toevallig: In een eerdere versie van het kunstwerk van Denicolai & Provoost, in Den Haag, bevatte de selectie enkel modelschepen).
Of en wat er op je eigen strand aanspoelt, dat heb je te ondergaan; het gebeurt, en het lokt een reactie bij je uit. Hoe verhoud je je tegenover iets wat je tegemoet komt, wat je overvalt, waar je vaak niet om gevraagd hebt? Plaats je het voor je raam of stop je het ver weg, ergens achteraan in een kast, of diep in de kelder? Of doet het je anders kijken naar wat je al kende, al is het dan een fractie?
De ondertitel van de expo van Denicolai & Provoost in Gent heet 'Comment voir la même autre chose'. Dat doet de tentoonstelling ook: door de andere blik van de kunstenaars begin je zelf anders te kijken. In een ideale wereld doet elke ontmoeting, elke bladzijde die je omslaat, iedere noot die je hoort of stilte die je onverwacht ondergaat, hetzelfde.
De tentoonstelling 'Hello, are we in the show? (comment voir la même autre chose) is nog te zien tot 30 mei in het S.M.A.K. in Gent.