Evenement

Op zoek naar het Derde Paradijs in Kortrijk

Michelangelo Pistoletto's Derde Paradijs wordt zichtbaar in een 'democratisch archief', waar de dialoog met de inwoners van Kortrijk rond de ideale samenleving wordt gevoerd én getoond. Een project in de schoot van de kunsttriënnale Paradise Kortrijk 2021.

5cf4df652400005300856ab3

Michelangelo Pistoletto, levende legende van de arte povera, is de oprichter van Cittadellarte in Italië: een plaats en organisatie die door middel van kunst de maatschappij wil veranderen. Verschillende maatschappelijke actoren komen er samen om manieren te zoeken om tot een betere samenleving te komen. Zijn visie: zet diverse ideeën bij elkaar en je krijg vernieuwende oplossingen.

Deze bijzondere kijk vind je ook terug in Pistoletto's manifest 'het Derde Paradijs’. Wat als we zouden proberen om het eerste paradijs (het natuurlijke) en het tweede paradijs (het artificiële) in verzoening te brengen, om samen in harmonie naast elkaar te leven? Zou de wereld dan niet een veel betere plaats worden? Dat is het Derde Paradijs.

Wat als we deze visie nu eens toepassen op Kortrijk?
Hoe ziet het paradijs eruit voor de inwoners van de stad?
Zijn er evenveel visies als er inwoners zijn?
Kunnen we daar toch een samenvatting, een synthese uit puren, een Derde Paradijs?
En hoe kan dat er dan uitzien?

Een kerngroep, onder creatieve begeleiding van kunstenaar Jonas Vansteenkiste, gaat aan de slag met de ideeën van Pistoletto, en krijgt de taak om een wonderlijke plek in de stad te creëren waar dat Derde Paradijs, deze ideale stad, zichtbaar wordt.

Deze bijzonder plek wordt tegelijk de uitvalsbasis om met de inwoners van Kortrijk in dialoog te gaan. De verschillende stemmen en meningen van de Kortrijkzanen krijgen er een plaats. Binnen en buiten deze ruimte gaan we op zoek naar het Derde Paradijs.

Kriebelt het al om mee te werken?

Wie zoeken we? Iedereen kan in principe mee doen. Zolang je samenwerking belangrijk vindt is ieder talent en elke goesting welkom in de kerngroep.
Een aantal talenten die van pas komen:

  • creatief: je denkt beeldend en bedenkt originele oplossingen;
  • enthousiast: je gaat graag met mensen in gesprek en kan anderen enthousiasmeren;
  • analytisch: je bekijkt een uitdaging vanuit verschillende hoeken en komt bedachtzaam tot een conclusie;
  • communicatief: niet op je mond gevallen maar bereid tot dialoog en luistervaardig;
  • praktisch en concreet: je steekt graag de handen uit de mouwen.

We bieden je de uitdagende context van een kunstenfestival, een toffe groepssfeer, een creatieve uitlaatklep om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Tussen de maanden april en oktober komen we herhaaldelijk samen.

Op woensdag 31 maart 2021 (19u30) komen we voor het eerst (online) samen. Méér uitleg over het verloop van het project verkrijg je bij maarten.vanhee@avansa.be.

--

Een project in het kader van de Kortrijkse Triënnale voor actuele kunst, met in 2021 Paradise Kortrijk 2021 als titel. Dit interactieve kunstenparcours zal van 26 juni tot 24 oktober 2021 het hart van Kortrijk inpalmen, op verschillende plaatsen in de publieke ruimte. Hedendaagse kunstenaars ontleden utopische en dystopische vragen vanuit een sociaal, ecologisch, architecturaal of technologisch standpunt, met een tentoonstelling die balanceert op de verhouding tussen utopie en realiteit als resultaat.

Een organisatie van Avansa Mid- en Zuidwest, Be-Part en stad Kortrijk, in het kader van de Triënnale voor Actuele Kunst, Paradise Kortrijk 2021.

Afbeelding: terzoparadiso.org

Datum bericht wo 10 februari '21