Evenement

Op zoek naar het Derde Paradijs in Kortrijk

Michelangelo Pistoletto's Derde Paradijs wordt zichtbaar in een WunderKammer, waar de dialoog met de inwoners van Kortrijk rond de ideale samenleving wordt gevoerd. Een project in de schoot van de kunsttriënnale Paradise Kortrijk 2021.

5cf4df652400005300856ab3

Michelangelo Pistoletto, levende legende van de arte povera, is de oprichter van Cittadellarte in Italië: een plaats en organisatie die door middel van kunst de maatschappij wil veranderen. Verschillende maatschappelijke actoren komen er samen om manieren te zoeken om tot een betere samenleving te komen. Zijn visie: zet diverse ideeën bij elkaar en je krijg vernieuwende oplossingen.

Deze bijzondere kijk vind je ook terug in Pistoletto's manifest 'het Derde Paradijs’. Wat als we zouden proberen om het eerste paradijs (het natuurlijke) en het tweede paradijs (het artificiële) in verzoening te brengen, om samen in harmonie naast elkaar te leven? Zou de wereld dan niet een veel betere plaats worden? Dat is het Derde Paradijs.

Wat als we deze visie nu eens toepassen op Kortrijk? Hoe ziet het paradijs eruit voor de inwoners van de stad? Zijn er evenveel visies als er inwoners zijn? Kunnen we daar toch een samenvatting, een synthese uit puren, een Derde Paradijs? En hoe kan dat er dan uitzien?

Enter de WunderKammer!

Een WunderWat? Een WunderKammer of rariteitenkabinet is de voorloper van het museum zoals we het vandaag kennen. Vanaf de vijftiende eeuw begonnen vorsten en wetenschappers allerlei zeldzame en bijzondere voorwerpen samen te brengen in één ruimte. Die ruimtes waren wonderbaarlijk divers en creatief samengesteld en constant in verandering.

Iets gelijkaardigs staat te gebeuren in Kortrijk. Een kerngroep, onder creatieve begeleiding van kunstenaar Jonas Vansteenkiste, gaat aan de slag met de ideeën van Pistoletto, en zal de vorm en de invulling van die ruimte mogen bepalen en een plaats geven aan de verschillende stemmen en meningen van de Kortrijkzanen. Deze ruimte wordt tegelijk de uitvalsbasis om met de inwoners van Kortrijk in dialoog te gaan. Binnen en buiten deze ruimte gaan we op zoek naar het Derde Paradijs.

Kriebelt het al om mee te werken?

Wie zoeken we? Iedereen kan in principe mee doen. Zolang je samenwerking belangrijk vindt is ieder talent en elke goesting welkom in de kerngroep.
Een aantal talenten die van pas komen:

  • creatief: je denkt beeldend en bedenkt originele oplossingen;
  • praktisch en concreet: je steekt graag de handen uit de mouwen;
  • enthousiast: je bent de publiekswerker die met bezoekers in gesprek treedt of die andere personen uit de kerngroep kan enthousiasmeren;
  • analytisch: je bekijkt een uitdaging vanuit verschillende hoeken en komt bedachtzaam tot een conclusie;
  • communicatief: niet op je mond gevallen maar bereid tot dialoog

We bieden je de uitdagende context van een kunstenfestival, een toffe groepssfeer, een creatieve uitlaatklep om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Tussen de maanden april en oktober komen we herhaaldelijk samen.

Op donderdag 25 maart 2021 (20u30) geven we (online) meer uitleg over het verloop van het project. Inschrijven kan je doen via deze site, maar meer info verkrijg je nu al bij maarten.vanhee@avansa.be.

--

Een project in het kader van de Kortrijkse Triënnale voor actuele kunst, met in 2021 Paradise Kortrijk 2021 als titel. Dit interactieve kunstenparcours zal van 26 juni tot 24 oktober 2021 het hart van Kortrijk inpalmen, op verschillende plaatsen in de publieke ruimte. Hedendaagse kunstenaars ontleden utopische en dystopische vragen vanuit een sociaal, ecologisch, architecturaal of technologisch standpunt, met een tentoonstelling die balanceert op de verhouding tussen utopie en realiteit als resultaat.

Tijdens het festival zal de WunderKammer ook te bezoeken zijn door het publiek. Het publiek wordt er uitgedaagd in dialoog te gaan: met elkaar, met de kerngroep,... over hoe we mogelijks zelf een stap dichter kunnen zetten naar het Derde Paradijs.

Een organisatie van Avansa Mid- en Zuidwest, Be-Part en stad Kortrijk, in het kader van de Triënnale voor Actuele Kunst, Paradise Kortrijk 2021.

Afbeelding: terzoparadiso.org

Datum bericht woensdag 10 februari 2021