Duurzaamheid

Een warme kijk op klimaat!

Onze stafmedewerker en klimaatcoach Marijke staat met dit mooi artikel over verbindende klimaatsgesprekken in de stadskrant van Kortrijk.

Marijke avansa bas bogaerts 9

Een gesprek over het klimaat kan al snel tot verhitte discussies leiden. Klimaatcoach Marijke Van Heurck biedt handvaten om verbindende gesprekken met anderen aan te gaan over dit thema.

Workshops

Marijke Van Heurck is projectmedewerker duurzaamheid bij vormingsorganisatie Avansa. Zij organiseert binnenkort een zesdelige workshopreeks over verbindende klimaatgesprekken. Marijke: “Ik volgde daarvoor zelf gedurende drie dagen de opleiding klimaatcoach bij KlimaatContact. Daarin leer je om te gaan met de weerstand die bij mensen leeft rond dit thema.” “Tijdens de workshops bij Avansa ontdek je hoe jij, op dit moment en op een manier die bij jou past, kan bijdragen aan de klimaattransitie. Het leren voeren van een positief en verbindend klimaatgesprek is daarbij de rode draad. Je leert begrijpen waarom velen zich verward, boos of machteloos voelen over klimaatverandering en wat je hieraan kan doen.”

Gesprekstechnieken

“Ik hoop op een bonte mix van deelnemers voor de sessies. Iedereen met een hart voor het klimaat is welkom, je hoeft zeker geen specialist te zijn. De focus ligt niet op technologie, maar op gesprekstechnieken. Hoe kan je leren luisteren, hoe kan je omgaan met weerstand, … Dat gebeurt niet met het opgeheven vingertje, wel hoopvol en met humor.” “Tijdens de eerste sessie staan we stil bij wat de klimaatverandering met de deelnemers doet. Daarna bespreken we per sessie één centraal thema: wonen, voeding, reizen en transport, en tot slot consumeren en spullen. In de laatste sessie ligt de focus op het klimaatgesprek zelf. We zetten bijvoorbeeld zo’n gesprek in scène. Door verbindend te communiceren, kan je te felle debatten vermijden. Zo kunnen we samen op grotere schaal iets in beweging zetten.”

Luisteren, begrijpen, verbinden

Met enkele tips van Marijke kan je zelf al in je eigen omgeving aan de slag: “Goed luisteren is een basisvereiste. Je moet jezelf blijven voorhouden om nog niet meteen te spreken, maar eerst door te vragen naar de mening van de ander. Zo ontdek je waarom er weerstand is. Vraag de ander of hij zelf ook tijd en zin heeft om naar jou te luisteren. Ga hem niet pushen. Verwacht ook niet dat hij de dag nadien al met een plan komt om zijn leven om te gooien. Bekijk het op lange termijn. Misschien heb je wel een zaadje geplant dat zich later nog ontwikkelt.”

Persoonlijke drijfveer

“Mijn motivatie haal ik uit mijn eigen bezorgdheid. Ik vertoef graag in de natuur. Vooral klimmen in de bergen is mijn ding. Daar merk je de gevolgen van de klimaatverandering in de praktijk, zoals de smeltende gletsjers. Als mens kan je daardoor overweldigd worden. Ook mijn kinderen zijn een drijfveer: ik merk dat ze zich de klimaatverandering aantrekken. Gelukkig gebeuren er ook veel positieve zaken. Zo ben ik omwille van mijn achtergrond in de mobiliteitssector een grote fan van de fietszone in Kortrijk. De stad speelt daarbij echt een voortrekkersrol.”


Bron: https://www.kortrijk.be/nieuws...

Klimaatcontact

Workshopreeks Klimaatcontact

Donderdag 08/02, 15/02, 29/02, 07/03 & 14/03 - 19u30 - Avansa Kortrijk

KlimaatContact wil dat mensen kiezen voor een klimaatvriendelijke samenleving. Niet omdat het moet, maar omdat ze die als beter zien.
Ze doen dit door klimaatcoaches op te leiden en te ondersteunen in het geven van een 6-delige workshopreeks. Deelnemers worden er geïnspireerd en geactiveerd om deel uit te maken van de klimaattransitie en het gesprek met anderen aan te gaan.

Datum bericht vr 2 februari '24