Info

Webinars & videobellen: afspraken en aanbevelingen

Afspraken en praktische informatie

Screenshot 2020 11 17 at 12 46 12

Avansa schakelde, net als veel organisaties, in het voorjaar van 2020 over naar de digitale wereld om, ook in coronatijden, mensen samen te brengen voor online cursussen, lezingen, gesprekstafels, digdokter-sessies,...

De organisatie van een online activiteit verloopt toch iets anders dan een klassiek programma in real life.

Dat betekent concreet dat je in plaats van de klassieke herinneringsmail (1 dag vóór de start van een activiteit) een andere e-mail van ons ontvangt. Daarin vind je

  • de juiste link waarmee je kan deelnemen aan de activiteit (incl. wachtwoord)
  • de contactgegevens van de Avansamedewerker die je op de avond zelf kan bereiken indien nodig.

Enkele minuten vóór de start van de activiteit plak je deze link in je browser en dan is het even wachten tot de host je binnenlaat.
Is het de eerste keer dat je een online activiteit volgt, dan staat de Avansamedewerker al vroeger klaar om je op weg te helpen.
Wordt de activiteit met Zoom georganiseerd, dan is het nodig om de laatste versie van Zoom te installeren via https://zoom.us/download

TECHNISCHE AANDACHTSPUNTEN

Een gesprek via videochat gaat er toch iets anders aan toe dan een gesprek 'in real life'. Daarom verzamelden we hieronder enkele tips voor een geslaagde videobabbel:

  1. Toon wie je bent
    Laat je hele gezicht zien, vermijd tegenlicht (niet voor een raam gaan zitten), en richt desnoods een extra bureaulamp op je gezicht i.f.v. non-verbale communicatie (mimiek, lichaamstaal).
  2. Zorg voor een zuiver stemgeluid
    Vermijd storende achtergrondgeluiden (motorgeluiden, wind, spelende kinderen, etc), en gebruik best de 'mute' of dempknop als je niet aan het woord bent.
  3. Zorg voor een goede verbinding
    Slechte wifi-ontvangst thuis? Overweeg dan het gebruik van je smartphone als ‘mobiele hotspot’ (Android/iOS)
  4. Gebruik bij voorkeur een headset (koptelefoon+microfoon)
    Op een laptop of PC veroorzaakt de ingebouwde speaker en microfoon vaak storende (ventilator- of tik-) geluiden of gepiep (audiofeedback)

HANDLEIDING ZOOM & JITSI

Voor de online activiteiten maken we meestal gebruik van Zoom, Webinargeek of Jitsi.
Kenniscentrum ARhus testte Zoom en heeft een handige handleiding voor het gebruik van Zoom (klik hier). Ook deze video maakt je wegwijs in het installeren en gebruik van Zoom.

Hoe je aan de slag gaat met Jitsi wordt getoond in deze korte video. Je kan ook dit overzichtelijke document lezen. Opgelet: Jitsi werkt het best in Chrome en Firefox of een recente versie van Edge. Andere browsers zoals Safari (Apple) en oudere versies van Edge of IE (Microsoft) zijn ongeschikt.

Vragen over onze coronamaatregelen? Contacteer Rie Vanduren: rie.vanduren@avansa.be.

Datum bericht wo 10 februari '21