Evenement

Vitamine T: webinar-reeks

Wat als we de coronacrisis aangrijpen als kans om na te denken over een andere toekomst?

De coronacrisis schudt ons leven grondig door elkaar. Ze confronteert ons ook met enkele dringende vraagstukken voor de samenleving. Wat als we deze crisis aangrijpen als kans om na te denken over een andere toekomst?

Vitamine T gaat met jou op zoek naar antwoorden. En dat doen we niet alleen: inspirerende denkers en doeners werpen vanuit hun expertisedomein een blik op de wereld na vandaag. Verwacht je aan 7 boeiende online events met sprekers van formaat. Een boost voor een hoopvolle toekomst!

1 orig

Het grootste sociaal experiment ooit
Samenspraak tussen Maarten Vansteenkiste en Patrick Loobuyck

dinsdag 8 juni 2021
(20:00 - 21:30) - online
Inschrijven via www.vitaminetoekomst.be

Door de covid-pandemie leven we al meer dan 1 jaar in uitzonderlijke omstandigheden. Sommigen noemen dit "het grootste sociaal experiment ooit".

Tijdens dit dubbelgesprek vragen politiek filosoof Patrick Loobuyck (UAntwerpen - UGent) en motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) zich af wat dat 'experiment' ons heeft geleerd en wat het ons heeft opgeleverd, op maatschappelijk en op menselijk vlak.

Is deze pandemie een kantelpunt, een afslag naar een nieuwe maatschappij met een 'nieuw normaal'?

Hoe zien we dit in de verschillende maatschappelijke domeinen? Welke richting gaat de politiek uit? Is ‘gezond verstand’ nog voldoende om nu met elkaar samen te leven? Hoe blijven we gemotiveerd om solidair te zijn met elkaar, en wat betekent ‘solidariteit’ in deze tijden? En wat doet deze periode met ons als mens? Zijn er naast de negatieve ervaringen ook goede aspecten te ontdekken en te koesteren? Welke gevolgen kunnen we nog verwachten, en wat is momenteel nog koffiedik kijken?

Vitamine t vansteenkiste loobuyck

Patrick Loobuyck studeerde godsdienstwetenschappen aan de KULeuven en moraalwetenschappen aan de UGent. Hij is doctor in de moraalwetenschappen en is op dit moment professor Levensbeschouwing aan het Centrum Pieter Gillis van de Universiteit Antwerpen en gastdocent aan de UGent waar hij onder meer politieke filosofie doceert.

Maarten Vansteenkiste is professor ontwikkelings- en motivatiepsychologie, verbonden aan de vakgroep Psychologie van de Universiteit Gent. Hij is co-auteur van 'Vitamines van groei: over de motiverende rol van ouders in opvoeding' (2013). Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar de vraag 'waarom mensen doen wat ze doen'. Hij ziet de huidige crisis niet alleen als een sanitaire, maar ook als een psychologische en motivationele crisis. Dat komt naar voor in de onderzoeksresultaten van de motivatiebarometer die de mentale gezondheid, de motivatie en het risicobewustzijn van de bevolking in tijden van corona in kaart brengt.

Inschrijven via www.vitaminetoekomst.be.


VOORBIJE ACTIVITEITEN

donderdag 22 oktober 2020
Bleri Lleshi over een solidaire en zorgzame toekomst

zondag 15 november 2020
Ruben Mersch: Online constructief discussiëren. Kan dat?

donderdag 17 december 2020
Philippe Van Parijs: Over democratie en het nut van utopie in lastige tijden

donderdag 14 januari 2021
Michael Van Peel & Kaat Schiltz: al lachend zegt de zot de waarheid

donderdag 28 januari 2021
Reinhilde Decleir & Anke Somers: SOS de kunsten, SOS de wereld?

donderdag 25 februari 2021
Warda El-Kaddouri: Waarom we denken wat we denken

donderdag 18 maart 2021
Paul De Grauwe:
Kansen voor een toekomstgericht economisch beleid

dinsdag 21 april 2021
Lieven Annemans: En we leefden nog lang en gelukkig

maandag 17 mei 2021
Carolyn Steel: Sitopia - hoe goed eten de wereld kan redden

Vitamine T is een project van de dertien Avansa (www.avansa.be).

Datum bericht wo 10 februari '21