Oktober 2022 - …

Digitaal zelfvertrouwen voor kwetsbare groepen

Digitaleoefenkansen

Het project 'Ondersteuning Digitale Oefenkansen' ondersteunt via (gratis) workshops medewerkers en vrijwilligers van organisaties, zodat zij op hun beurt op een eenvoudige en begrijpbare manier deelnemers van de dagelijkse werking kunnen helpen in het verstevigen van hun digitale vaardigheden.

Avansa MZW biedt 3 gratis workshops aan!

  • Merk je bij mensen die beroep doen op jouw organisatie dat sommigen (vaak de meest kwetsbaren) niet meer meekunnen met de digitale versnelling?
  • Wil je hun digitale zelfvertrouwen en hun digitale vaardigheden verstevigen?
  • Wil je hen laagdrempelige digitale oefenkansen bieden tijdens de dagelijkse activiteiten?

Dat kan!

Avansa Mid- en Zuidwest biedt drie gratis workshops om je medewerkers en/of vrijwilligers op te leiden, zodat ze jouw doelgroep kunnen helpen om digitaal vaardiger te worden.

  1. De workshop ‘Digitale kloof, e-inclusie en digitale vaardigheidgeeft informatie over de oorzaken en mogelijke oplossingen van de digitale kwetsbaarheid.

  2. De workshop Vind mogelijkheden voor digitale oefenkansen in jouw organisatiegaat over het ontdekken van die digitale kansen, en welke het meest geschikt zijn binnen de activiteiten met jouw doelgroep.

  3. De workshop Bestendig digitale oefenkansen in je organisatiestelt een vervolgplan op en onderzoekt hoe digitale oefenkansen structureel in de werking kan worden verankerd.

Met deze workshops ondersteunen we jullie medewerkers en vrijwilligers om met een ‘digitale oefenkansenbril’ naar de eigen activiteiten te kijken, digitale 'oefenkansen' te bedenken en hoe deze te integreren in de dagelijkse werking.

Ter illustratie - Het verhaal van Pieter en Bieke

Had jij geen afspraak in het interimkantoor?” vraagt vrijwilliger Pieter van het buurtcentrum ‘het hoekje’ aan Bieke.

“Jawel, maar ik ben er niet geraakt”. Hoezo?

Er ontspint zich een gesprek tussen de twee en dan blijkt dat Bieke de afspraak niet echt vergeten is zoals ze eerst beweerde. Ze vond eenvoudig haar weg niet en was bovendien nerveus om in een vreemde stad rond te lopen en de weg te zoeken. De weg vragen aan vreemden vertrouwt ze niet helemaal.

“Heb je Google maps of streetview al geprobeerd?” polst Pieter die in deze situatie een ideale digitale oefenkans ziet om Bieke verder op weg te helpen.

Daar had Bieke helemaal niet aan gedacht. Pieter toont even hoe het gaat. Dan blijkt dat er nog wel meer digitale tools zijn die Bieke kunnen helpen in haar zoektocht naar werk.

Meer weten?

Contactpersoon: Kurt Declercq: kurt.declercq@avansa.be - 0487/47.61.89

'Digitale Oefenkansen' is een project van Avansa Mid- en Zuidwest, Avansa regio Gent, Avansa regio Brugge, Avansa Waas en Dender en Avansa VLAD, en is mogelijk dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting en het ING Fonds voor een digitalere samenleving.