Smartphones en welzijn: tijd voor een digitale drooglegging?
Smartphones zijn intussen alomtegenwoordig in onze gezinnen, scholen en publieke ruimte. Ze bieden eindeloze mogelijkheden, maar tegelijk groeit het ongemak: wat doet dit met het mentaal welzijn van kinderen en jongeren? En wat betekent het constante schermgebruik van ouders, opvoeders en jongeren voor de verbondenheid binnen het gezin?
Hoe gaan we als samenleving om met het smartphonegebruik van kinderen en jongeren, zodat hun mentaal welzijn beschermd en versterkt wordt?
En hoe gaan we binnen het gezin – als ouders én kinderen – bewust en verantwoordelijk om met ons smartphonegebruik, zodat het ons welzijn ondersteunt in plaats van ondermijnt?
Tegen deze achtergrond klinkt steeds luider de roep om paal en perk te stellen. Een verbod op smartphones op school, een minimumleeftijd voor sociale media of zelfs een totale ‘digitale detox’ voor jongeren: is dit de enige uitweg? Of is het net zo naïef als de drooglegging van de jaren 30 – goed bedoeld, maar onhoudbaar?
We nodigen je uit voor een informerende en inspirerende avond waarin we met experts en ervaringsdeskundigen een open gesprek voeren over grenzen, verantwoordelijkheid en digitale cultuur. Want misschien ligt de oplossing niet in een verbod, maar in bewuste keuzes – als ouder, als school, als samenleving.
Met o.a. neuropsychiater Theo Compernolle, Wouter De Meester (Digisaurus) en Kathleen Beullens (Media Psychology Lab, KU Leuven). Journalist Dirk Vandenberghe leidt de avond in goede banen.
Het volledige programma van het Stresstival 2025 lees je op www.stresstival.be.