Mediawijsheid

DigiTip: surf net een stukje veiliger met de Safeonweb-extensie!

Digi Tip


Hackers, phishers, scammers... ze worden met de dag gewiekster. Soms lijkt een website op het eerste zicht echt en betrouwbaar, terwijl ze in werkelijkheid 'vals' is en hengelt naar jouw persoonlijke gegevens.

Om je alerter te houden en te helpen bij het herkennen van kwaadaardige websites, kan je als Google Chrome-gebruiker sinds kort de Safeonweb-extensie downloaden:

  • Surf naar de Chrome web store en zoek naar 'Safeonweb'.
  • Klik op de blauwe knop 'toevoegen aan Chrome'.
  • Klik rechtsboven in Chrome op het puzzelstukje en 'pin' de extensie vast op je werkbalk, zoals onderstaande screenshot verduidelijkt (klik erop om te vergroten):

Hoe werkt het?

Wanneer je een website bezoekt, zal het schildje op je werkbalk een kleur krijgen:

Groen = score van 4 op 4.

  • Het zou veilig moeten zijn om verder te surfen en om je gegevens te delen.

Oranje = score van 1 tot 3 op 4

  • Het zou veilig moeten zijn om verder te surfen.
  • Gebruik je gezond verstand bij het delen van je gegevens.

Rood = score van 0 op 4

  • De website mist basisveiligheidsfuncties, óf staat bekend als kwaadaardig. Veder surfen of gegevens delen wordt afgeraden.

100% waterdicht?

De Safeonweb-extensie berekent de vertrouwensscore die ze een website toebedeelt aan de hand van een aantal technische parameters. Merk op dat een score van 4 op 4 nog steeds in voorwaardelijke taal spreekt: het 'zou' veilig moeten zijn. Een oranje schildje betekent ook niet meteen dat het om een malafide website gaat, wel dat je je gezond verstand moet gebruiken wanneer ze om je gegevens vraagt.

En laat dat nu net de belangrijkste attitude zijn om veiliger te surfen op het internet. Eens googelen naar die website, de reviews bekijken, bij Trustpilot ten rade gaan... zijn goeie reflexen wanneer je twijfelt!

👉 Meer tips over hoe je jouw gegevens en pc kan beschermen tegen hackers, phishers en allerhande oplichters? Komend (school)jaar organiseren we nog een aantal keer de Digidoktersessie 'hackers en oplichters buiten houden'. Via deze link vind je een overzicht van waar en wanneer die precies doorgaan!

Datum bericht di 14 november '23