Duurzaamheid

Dit was ‘The Future of Food' talkshow

Eten we binnenkort allemaal insecten? Of is kweekvlees de toekomst? En hoe zorgen we er voor dat duurzaam ook betaalbaar is? Tijdens 'The Future of Food' gingen we op zoek naar antwoorden. Een pittige talkshow met trendwatchers, ondernemers en onderzoekers.

Awardshow ‘de Foodies’

We reikten samen met Howest, vdk bank en Mondiale Raad Kortrijk de "Foodie- awards uit".

De voorbije maanden gingen we op zoek naar initiatieven uit de regio die op een originele, creatieve en duurzame manier bezig zijn met voeding. Uit tientallen nominaties selecteerde de jury 9 inzendingen. Daarna mocht het publiek stemmen tot op het eind van de talkshow zelf. In totaal brachten 1085 mensen hun stem uit en kregen volgende 3 initiatieven een award en een mooie geldprijs.

De andere 6 finalisten waren; FoodAct13, Zonder Meer, De Kleinkeuken, Dots and Bullets, Eethuis Camillus en Fluffy Falafel.

Je kan nog steeds nagenieten van filmpjes van deze organisaties die werden gemaakt door studenten journalistiek en communicatie ter voorbereiding van deze wedstrijd.

Bedankt aan experte innovativiteit Katelijne Vancleemput (POM West-Vlaanderen), experte community building Lieselot Vandamme (Howest) en experte duurzaamheid Marijke Van Heurck (Avansa) om duiding te bieden.

Keynote Eva Kestemont

Eva leerde ons hoe we af geraken van ultrabewerkt voedsel. Een inspirerend voorbeeld dat ons is bijgebleven: ‘De voorkant van een product is marketing, de achterkant leert je wat er écht in zit’. Op de LinkedIn pagina van Eva Kestemont vinden we dan ook een verwijzing naar ‘Het Gouden Windei’, een Nederlandse sensibiliseringscampagne rond misleidende verpakking.

Panelgesprek met Caroline Vercauteren (BonMush), Michiel Van Meervenne (Kriket), Mahe Plancke (Makeat) en Eva Kestemont

De gedrevenheid, het 200% gaan voor een droom voor betere voeding, was dé rode draad doorheen het panelgesprek.

Caroline Vercauteren (BonMush) transformeerde een traditioneel slagersbedrijf naar een vegetarisch en veganistisch bedrijf. Ze weet als geen ander dat je mensen pas écht tot gedragsverandering brengt als je het plantaardig alternatief net niet benoemt als “veggie” of “vegan”, maar juist als een gewone ‘salade’, ‘worst’ of ‘burger’.

Michiel Van Meervenne (Kriket) sprak dan weer vol enthousiasme over de duurzame superkrachten die krekels bezitten en over hoe een prototype van de Kriketbar - dat al in zijn droomfase populair was - nu gewoon te verkrijgen is in de supermarkt!

Pitches studenten en alumni

Interview met klimaatactiviste Elizabeth Wathuti

Elizabeth Wathuti is een Keniaanse klimaatactiviste en werd, naar aanleiding van haar bijdrage aan de klimaattop in Dubai geïnterviewd door studenten Imane Elhemdaoui, Mathis Dendauw-Imbo, Glody Kapinga Kengele en Lena Dowling.

De woorden en beelden in het interview raakten tot in het diepste van onze zielen. Elizabeth sprak over de klimaatuitdagingen, haar strijd en haar inzet rond duurzame voeding.

Datum bericht do 14 december '23