Fabienne blikt terug op haar deelname aan de cursus verbindend communiceren 'Ik wil je graag iets zeggen' in de gevangenis van Ruiselede.
Begin september 2024 vond in de gevangenis van Ruiselede een cursusreeks verbindend communiceren plaats, met de aansprekende titel 'Ik wil je graag iets zeggen'.
Vrije burgers en gedetineerden gingen – onder de deskundige en enthousiaste leiding van Michaël Michiels (Oranjehuis - Ligand) – samen aan de slag om op een respectvolle manier te leren verwoorden wat ze willen zeggen, hoe ze zich voelen en wat ze van de ander verwachten. Het bijzondere aan deze cursusreeks was de ontmoeting tussen gedetineerden en vrije burgers, die samen op zoek gingen naar wat hen verbindt. Hierdoor werden gesloten ‘werelden’ (op zijn minst) een stukje geopend.
Fabienne nam deel aan de cursus en deelt hier haar reflecties.
Ik wil je iets vertellen
Steeds vaker heb ik het gevoel dat er over en naast elkaar gepraat wordt in plaats van met elkaar. Zelf ben ik een spraakwaterval, maar betrap mezelf van tijd tot tijd op het feit dat ik niet altijd zeg wat ik écht denk of voel. Met de titel ‘ik wil je graag iets vertellen: verbindend communiceren’ lokte Avansa me om deel te nemen aan de activiteit in PLC te Ruiselede. Gedurende twee avonden gingen vrije burgers en bewoners met elkaar in gesprek. Dankzij Michaël kregen we enkele basisprincipes uitgelegd over geweldloos en verbindend communiceren. In een kring met een twintigtal mensen werd meteen een warme, open en toch kwetsbare omgeving gecreëerd.
In principe kon deze activiteit ook plaatsvinden met een volledige groep vrije burgers, maar ik geloof oprecht dat de huidige context een meerwaarde aan de twee avondsessies heeft geleverd.
‘Het is een illusie dat we de ander kunnen veranderen. Wat we wel in handen hebben, is ons eigen denken en doen.’ Hiermee start voor mij mijn persoonlijke proces om verbindend te communiceren. Ik wil jou iets zeggen. En hiervoor moet ik leren mijn eigen behoeften herkennen, wat geen evidentie is voor mij. Vaak weet ik wat ik niet wil, maar hiermee krijg ik helaas geen antwoord op wat ik wél wil. Het gebeurt wel eens dat ik me gefrustreerd voel nadat ik na meerdere malen iets te zeggen me niet gehoord en begrepen voel.
Op een gegeven moment zei ik tijdens de tweede sessie: ik voel mij niet begrepen. Een gevoel dat velen ongetwijfeld wel eens ervaren. Mathias zei hierop ‘ik ben zo blij dat je dat zegt Fabienne’. En ik dacht: hoera, goede punten. Tot hij toelichtte dat ‘misbegrepen voelen’ een ‘nevengevoel’ is. Eigenlijk zeg ik daarmee: jij begrijpt mij niet en ‘beschuldig’ ik de ander dat hij/zij mij niet begrijpt. Hiermee leg ik de verantwoordelijkheid eigenlijk bij de ander door de verantwoordelijkheid om mij te begrijpen bij de tegenpartij te leggen. Dit terwijl het over mijn gevoelens en gedachten gaat. Dit inzicht was voor mij ‘mindblowing’ en een ‘levensles’ om in mijn communicatiestijl toe te passen.
Wat is me het meeste bijgebleven?
Verbindend communiceren zorgt niet alleen voor verbinding met de ander, maar start bij de basis: verbinding met jezelf.
Wat na deze workshop?
Het zaadje om hiermee verder aan de slag te gaan, werd gepland. Verbindend communiceren is als een spier: ik ga hierin moeten trainen en groeien. Hoe moeilijk het ook is om me kwetsbaar op te stellen t.o.v. de ander vind ik het nodig om dit toch te proberen. Als het betere communicatie en diepere verbindingen met mijn medemensen oplevert, is het toch wel de moeite waard.
Daarnaast ga ik de activiteiten binnen PLC Ruiselede in de gaten houden, want ik vond het een enorm mooie ervaring en leerrijk om inzichten uit te wisselen met elkaar.
Enkele zaken die ik meeneem
Gevoelens en emoties zijn een universele taal: verdriet, angst (om er niet bij te horen), geluk, frustratie… we maken het allemaal mee.
Contact maken met anderen, begint bij jezelf.
De typische ijsberg
‘wat ziet de camera’ = waarnemen zonder oordelen.
Waar heb ik behoefte aan als ik me bijvoorbeeld gefrustreerd voel?
Hoe een ander zich voelt of gedraagt is buiten mijn handen. Ik heb wel zelf invloed op mijn eigen gedrag en gevoelens.
Iets over een emotionele tijger achter het stuur en een ezel 😊 -> handelen o.b.v. emoties zijn ondoordachte handelingen.