Dialoog

Er is niks zo sterk als de kracht van verbinding!

Studente criminologie Merel Transez blikt terug op haar deelname aan 'Parlé Détiné' met Youssef Kobo in de gevangenis van Ruiselede.

Gevangenisruiselede

Op een zonnige zondagnamiddag ontving het 'Penitentiair Landbouwcentrum Ruiselede', gelegen in het mooie bosachtige Ruiselede, een bijzondere gast: sociaal ondernemer Youssef Kobo.

In het kader van 'Parlé Détiné' nodigt Avansa MZW samen met Bibliotheek Aalter en De Rode Antraciet in de zogenaamde Open Gevangenis twee keer per jaar een inspirerende spreker uit die een persoonlijk verhaal van groei komt vertellen.

Dit keer was Youssef Kobo te gast, bezieler van 'A Seat At The Table'. Youssef tracht met de organisatie kansarme maar talentvolle jongeren met een migratieachtergrond samen te brengen met bedrijfsleiders, met als doel de kloof te dichten tussen jong divers talent en het bedrijfsleven.

Tijdens Parlé Détiné sluiten ook vrije burgers aan om samen met de gedetineerden naar het verhaal te luisteren om er nadien, met een heerlijke kop koffie en een taartje, met elkaar over in gesprek te gaan.

Na aankomst en aanmelding (want ondanks de open aard, is de gevangenis ... nog steeds een gevangenis), werden we begeleid door Kurt Declercq, stafmedewerker van Avansa MZW, naar het leslokaal van de gevangenis. Daar stonden twee leden van het 'Activiteitenteam'* ons op te wachten om ons kort kennis te laten maken met de gevangenis, en het reilen en zeilen binnen de muren.

Vervolgens namen we als 'externe deelnemers' (de vrije burgers) in groepjes plaats in de bezoekerszaal en al gauw vervoegden de 'interne deelnemers' (de gedetineerden) ons. Naast koffie en taart, werd ons ook een heel boeiend en vlot interview tussen een gedetineerde en Youssef voorgeschoteld.

De gerichte vragen van de interviewer zorgden ervoor dat we ook kennis mochten maken met Youssef als persoon, en niet enkel als sociaal ondernemer. Er werd ingegaan op zijn persoonlijke 'muren', iets waar we allemaal vroeg of laat op botsten. Maar het zijn net onze muren en ‘struggles’ die ons allemaal verbinden. Als we maar de moed hebben om erover in gesprek te gaan.

Het interview duurde ongeveer een uur, daarna was er tijd voor een pauze om na te denken over vragen voor Youssef. Het was aan mijn tafeltje vooral een moment om even met elkaar te babbelen van mens tot mens. Daarna bestookten we Youssef met boeiende vragen over zijn mensbeeld, hoe je kan ‘springen zonder nadenken’ en waar hij wilt staan over 10 jaar.

Het was een heel interactieve en bovenal aangename namiddag.

Wat wil een mens nog meer naast zon en verbinding.
Want dat is wat een activiteit zoals deze doet met mensen: verbinden. En er is niks zo sterk als de kracht van verbinding!

Ik kijk uit om vaker deel te nemen aan activiteiten van Avansa MZW, de volgende is alvast in mijn agenda geprikt (zondag 16 juli 2023): de Parlé Détiné in het Detentiehuis van Kortrijk. Daar zal Leen Dendievel te gast zijn om te spreken over 'Asem'.

Merel Transez
Studente Criminologie

* De gevangenis van Ruiselede hecht veel belang aan participatie mét de mannen. Daarom werd o.a. het Activiteitenteam (A-team) opgericht, met ondersteuning door De Rode Antraciet. Binnen het A-team krijgen zes gedetineerden de verantwoordelijkheid om voor de gedetineerden een breed activiteitenaanbod te organiseren. Via het A-team krijgt participatie en persoonlijke groei van gedetineerden een stevige plaats in de gevangenis. Wistjedatje: de leden van het A-team kregen ter voorbereiding van de Parlé Détiné telkens een 'mini-opleiding' gespreksleider om zo de gesprekken aan de tafels in goede banen te leiden.

Datum bericht ma 12 juni '23