Anaïs Van Ertvelde werd geboren met een korte rechteronderarm. Voor haar een vanzelfsprekend gegeven, dacht ze. Vooral andere mensen leken er vragen bij te hebben. Achter die handicap gaat veel méér schuil, zo ontdekte ze. Een handicap staat nooit op zichzelf. Wat vertelt de wereld ons over handicap, en omgekeerd: wat kan handicap ons over de wereld vertellen? Want, zo zegt ze: “handicaps zijn veel meer het probleem van ons allen dan het probleem van een minderheid”.
Ze schreef er haar boek ‘Handicap: een bevrijding' over. Daarin pleit Anaïs Van Ertvelde voor een maatschappelijke verandering. En dat begint met mensen anders te laten kijken en denken. “Ik wil een aantal moeilijke vragen stellen over keuzes die we als vanzelfsprekend beschouwen.”
Tijdens deze Op de Sofa vertelt Anaïs Van Ertvelde in gesprek met Sandy Snoeck en andere gasten over haar intieme en soms heftige zoektocht. Het is een verhaal over autonomie en afhankelijkheid, over de norm en daarvan afwijken, en over (on)zichtbaarheid. “Je wordt altijd bekeken, maar je ziet jezelf nergens terug.”